Gołąbki najlepiej przyrządzić ze sprawdzonego przepisu. My polecamy szczególnie poniższy. Dowiecie się z niego, jak przygotować kapustę, by gołąbki były idealnie miękkie i się nie rozpadały.
Zabawa zaczyna się przy przygotowaniu farszu do gołąbków. Mamy dla was dwie propozycje - mięsną i wegetariańską. W przypadku klasycznej, mięsnej wersji mieszamy mielone mięso z pokrojoną drobno cebulą. Jeśli lubimy gołąbki z ryżem, dodajemy do mięsa także ryż. Dodajemy do smaku przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie odrobinę ostrej papryki. Formujemy niewielkie kotlety. I przekładamy mięso do liści kapusty.
W przypadku wersji wegetariańskiej farsz do gołąbków zaczynamy od namoczenia soczewicy. Dobrze zrobić to przez całą noc. Można też wykorzystać odsączoną soczewicę z puszki. Oszczędzamy wtedy sporo czasu. Następnie podsmażamy pieczarki wraz z pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko razem smażymy. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy kotlety i faszerujemy nimi liście kapusty.