Gołąbki to niekwestionowana gwiazda polskiego stołu. Jaki farsz do gołąbków? Mamy dwie propozycje

Bez gołąbków nie byłoby polskiej kuchni. To obok schabowego i mielonego niekwestionowany hit w polskich domach. To też danie, które trudno zepsuć. Bo cóż może być trudnego w faszerowaniu liści kapusty? Tajemnica tkwi jednak w dobrym przygotowaniu kapusty. Podpowiadamy, jak to zrobić i zdradzamy przepisy na najlepsze farsze do gołąbków. Mamy aż dwie propozycje.

Gołąbki - najlepszy przepis

Farsz do gołąbków - klasyczny, z mięsem

  • 500 g mielonej wieprzowiny - tu najlepiej sprawdzi się łopatka lub szynka,
  • 1 cebula,
  • 100 g ryżu (opcjonalnie),
  • ostra papryka (opcjonalnie),
  • sól i pieprz.

Farsz do gołąbków - wersja wegetariańska

  • puszka soczewicy czerwonej,
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cukinia,
  • 1 jajko (opcjonalnie),
  • 2 łyżki mąki (opcjonalnie).
Zobacz wideo

Gołąbki. Przygotowanie.

Gołąbki najlepiej przyrządzić ze sprawdzonego przepisu. My polecamy szczególnie poniższy. Dowiecie się z niego, jak przygotować kapustę, by gołąbki były idealnie miękkie i się nie rozpadały.

Zabawa zaczyna się przy przygotowaniu farszu do gołąbków. Mamy dla was dwie propozycje - mięsną i wegetariańską. W przypadku klasycznej, mięsnej wersji mieszamy mielone mięso z pokrojoną drobno cebulą. Jeśli lubimy gołąbki z ryżem, dodajemy do mięsa także ryż. Dodajemy do smaku przyprawy: sól, pieprz, ewentualnie odrobinę ostrej papryki. Formujemy niewielkie kotlety. I przekładamy mięso do liści kapusty.

W przypadku wersji wegetariańskiej farsz do gołąbków zaczynamy od namoczenia soczewicy. Dobrze zrobić to przez całą noc. Można też wykorzystać odsączoną soczewicę z puszki. Oszczędzamy wtedy sporo czasu. Następnie podsmażamy pieczarki wraz z pokrojoną cebulą i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodajemy startą na tarce o grubych oczkach cukinię. Wszystko razem smażymy. Jeśli farsz jest zbyt rzadki, dodajemy jajko i mąkę. Formujemy kotlety i faszerujemy nimi liście kapusty.

Więcej o: