Na początek oczywista oczywistość. Nie wolno ponownie mrozić już raz rozmrożonych produktów. Nieważne czy to mięso, mrożone warzywa czy gotowe danie ze sklepu. Podczas rozmrażania namnażają się drobnoustroje. Pozbywamy się ich podczas obróbki termicznej. Ale ponowne zamrożenie zachowuje wszystkie te szkodliwe czynniki.
Nie wolno też mrozić jajek. Mowa zarówno o tych ugotowanych, jak i surowych. Skorupka pęknie w przypadku surowego jajka. Gdy zamrozimy takie ugotowane na twardo, straci ono swoją strukturę.
Nie powinniśmy mrozić świeżych warzyw, które mają dużo wody. Mrożenia powinny unikać więc: ogórki, sałata, rzodkiewki, pomidory. Tu chodzi wyłącznie o walory smakowe.
Gdy jesteśmy przy smaku mrożonek, warto wspomnieć też o mrożeniu ryżu i makaronu. Tracą konsystencję, stają się suche. Po prostu źle smakują po zamrożeniu i rozmrożeniu.
A co z nabiałem? Jogurty, mleko, śmietana, miękkie i świeże sery (na przykład mozzarella czy ser śmietankowy) niestety nie nadają się do mrożenia. Tracą konsystencję. Majonez czy śmietana przybiorą formę kryształków. Będą się rozwarstwiać. Nie jest to więc najlepszy pomysł.
Wiele osób zastanawia się także nad mrożeniem napojów. Tu sprawa jest trudna. Jeśli chodzi o smak, mrożenie go nie zmienia. Jednak mrożenie w szklanych butelkach na pewno nam się nie uda. Butelka zostanie rozsadzona przez napój od środka. Napoje gazowane – nawet w plastikowych opakowaniach – mogą się odwarstwiać i także rozsadzić butelkę.