zamrażarka
-
Ugotuj 3 tygodnie przed świętami i zamroź. Dania nie stracą na jakości, a ty zaoszczędzisz sporo czasu
Boże Narodzenie to intensywny czas dla każdego gospodarza. Jeśli urządzasz Wigilię u siebie, musisz przygotować wiele różnych potraw. Warto rozdzielić zadania na kilka dni, żeby później nie być przemęczonym. Podpowiadamy, co można zamrozić przed...
-
Nie zostawiam w lodówce, nie moczę w wodzie. Za radą dziadka nacieram tym rybę. Rozmraża się w 5 minut
Jest niedziela, a zakupy niezrobione. Masz rybę w zamrażarce, ale wydaje ci się, że jej rozmrożenie zajmie całą wieczność. Nic bardziej mylnego! Podzielę się z tobą sposobem, jak szybko rozmrozić fileta z ryby. Mój dziadek praktykuje go od lat.
-
Ile razy można rozmrażać mięso? Polacy bagatelizują tę zasadę. Sanepid wyjaśnia
Jest to jeden z najlepszych sposobów na dłuższe przechowywanie produktów. Nawet przez kilka miesięcy. Ile razy można mrozić mięso? Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Kamieniu Pomorskim ma jednoznaczną odpowiedź.
-
Mrozisz pieczarki? Lepiej zmień metodę, bo grzyby stracą cały smak i będą gumowe jak żelki
Mrożenie pieczarek to grzech? Wcale nie, jednak ważna jest odpowiednia metoda i przygotowanie grzybów. Zanim trafią do ujemnej temperatury, warto je "zahartować", co ciekawe samo przechowywanie jest równie istotne - wówczas nasze grzyby zachowają...
-
99 proc. Polaków mrozi tak żywność. Jest tanio? Jest. A szybko? Też. Ale na pewno nie jest dobrze
Mrożenie żywności to świetny sposób na przedłużenie trwałości produktów. Większość z nas robi to jednak nieprawidłowo. Naraża się tym na przykre konsekwencje dla zdrowia. Jakiego błędu nie popełniać podczas mrożenia jedzenia? Podpowiadamy.
-
Co zrobić, by na zamrażarce nie osiadał lód? Wystarczy prosta czynność. Ale trzeba działać od razu
Lód osiadający w zamrażarce, który utrudnia jej domknięcie, to coś, co spędza sen z powiek wielu z nas. Zamrażarkę należy regularnie rozmrażać, jednak trzeba robić to umiejętnie, by później oszczędzić sobie wysiłku z usuwaniem lodu. Podpowiadamy, ...
-
Rozmrażasz mięso i zauważasz charakterystyczne plamy? Sprawdź, czy taki produkt zdaje test jakości
Mrożenie to sprawdzana metoda przechowywania produktów oraz sprytny sposób na przedłużenie jakości bez utraty witamin, minerałów, a także smaku. Co, jednak gdy po rozmrożeniu na kawałkach mięsa ukazują się charakterystyczne białe plamy? Sprawdź, c...
-
Masz nadmiar pomidorów i zastanawiasz się jak je wykorzystać? Sprytny trik gwarantuje świeżość i smak
Sierpień to miesiąc w którym pomidory smakują najlepiej - są soczyste, dorodne i świeże. Jeśli ten letni rarytas zalega w twojej kuchni, wystarczy, że wykorzystasz ten sprytny trik. Obejdzie się bez wekowania i przekładania ich do słoików. Mrożone...
-
Mięso w zamrażarce się zepsuło? To najprawdopodobniej twój błąd. Zwróć uwagę, jak je przechowujesz
Mrożenie jedzenia to doskonała opcja do robienia zapasów. Dzięki temu nie musimy wychodzić z domu na zakupy zbyt często, a dodatkowo nie marnujemy żywności, która może w niskich temperaturach zachować świeżość na długie miesiące. Tak przynajmniej...
-
Te sezonowe warzywa używa się do różnych potraw. Czy można je mrozić? Odpowiedź jest tylko jedna
Cukinia to jedno z sezonowych i niezwykle uniwersalnych warzyw. Można z niej przyrządzić wiele różnych przepysznych potraw. Sprawdza się jako dodatek do sałatek, zup, można ją gotować i smażyć, ale czy można ją mrozić?
-
Czy air fryer jest zdrowy? "Chrupiąca skórka bez tłuszczu", ale są i wady
-
Najlepsze pączusie bez smażenia. Tylko 40 kcal w jednej sztuce! [PRZEPIS]
-
Placki z jabłkami zupełnie jak od babci. Będą mięciutkie i puszyste i to bez mleka
-
Oponki jak za dawnych lat. Mięciutkie i puszyste, ale uważaj na twaróg
-
Ciasto na pizzę po polsku. Mięciutkie i puchate niczym pluszowy miś
- Ten przepis mam od kucharza. Krem z białych warzyw kocha tę przyprawę
- Błyskawiczne dania z kurczaka na walentynkową kolację. Ich przygotowanie pójdzie Ci jak z płatka
- Co zrobić na tłusty czwartek? Skandynawskie rozety smakują doskonale
- Kiedyś jadła biedota, dziś króluje w restauracjach. Zupa cebulowa
- Szybkie chrusty, które zawsze wychodzą! Ekspresowa receptura dla leniwych
-
Jak rozmrozić mięso, żeby się nie zepsuło? Ten sposób jest najlepszy i warto z niego korzystać
Rozmrażanie mięsa nie należy do łatwych zadań. Jeśli zrobi się to w niewłaściwy sposób, może ono ulec szybkiemu zepsuciu i nie będzie nadawało się do spożycia. W jaki sposób najlepiej rozmrażać mięso? Podpowiadamy!
-
Szybkie rozmrażanie kurczaka. Kto nie zna tych prostych trików, ten trąba!
Szybkie rozmrażanie kurczaka jest możliwe, o ile zastosujemy się do tych trzech sprawdzonych sposobów. W przeciwnym wypadku, robiąc to nieodpowiednio, możemy narazić się na ból brzucha, wymioty, nudności i biegunkę. Zatrucie pokarmowe nie jest...
-
Świeże kostki lodu gotowe w 20 minut? Z tym genialnym trikiem to możliwe! Wystarczy zmiana temperatur
Goście czekają na zimne napoje, a kostek lodu brak? Zamiast czekać godzinami czy wydawać krocie na sklepowy produkt, zastosuj banalnie prosty trik. Wystarczy zmiana nawyków, a idealne kostki będą gotowe w 20 minut! To możliwe - trzeba tylko pamięt...
-
Nie znosisz rozmrażania lodówki? Wypróbuj ten patent, a już nigdy nie będziesz skuwać lodu
Domowe porządki bywają wyjątkowo uciążliwe zwłaszcza kiedy zajmują dużo czasu, albo są dość nieprzyjemne. Do takich obowiązków należy między innymi rozmrażanie lodówki. Nagromadzenie wilgoci zamienia się w gruby lód, którego skuwanie jest uciążliw...
-
Włóż folię spożywczą do zamrażarki. Przy następnym użyciu podziękujesz sobie za przezorność
Folia spożywcza w zamrażarce brzmi dość niekonwencjonalnie, ale to bardzo przydatna sztuczka. Przyda się każdemu, kto miał kiedykolwiek problem ze sklejoną lub podartą folią. Jeśli raz wypróbujecie ten sposób, już zawsze będziecie się go trzymać....
-
Jak mieć świeże i chrupiące pieczywo zawsze pod ręką? Wystarczy zamrozić je według tej metody
W dobrych piekarniach chleb znika jeszcze przed południem, a nie każdy ma chęci lub czas, by stać w kolejce po pieczywo o świcie. Jednocześnie wiele osób nie wyobraża sobie śniadania bez kanapek. Na całe szczęście chleb i bułki można mrozić, dzięk...
-
Koperek w pudełku po lodach to najmniejsze zło. Tego lepiej nie mrozić, bo może się skończyć źle
Koperek w pudełku po lodach - kto z nas nie natknął się na taką niespodziankę choć raz, niech pierwszy rzuci kamieniem. Teraz, gdy jesteśmy już dorośli, zdecydowanie bardziej doceniamy dobrodziejstwo zamrażarki, a koperek w pudełku po lodach jest...
-
Jak mrozić pierogi? Dzięki tej metodzie nie będą się rozpadać podczas gotowania
Jak mrozić pierogi, aby podczas gotowania nie posklejały się ze sobą i nie rozpadły? To częsty problem, przez który nieraz musimy wyrzucić dużą część jedzenia. Mamy jednak sposób, aby zaradzić takim sytuacjom. Przed włożeniem ich do zamrażarki...
-
Mrożenie warzyw i owoców. Zobacz, co można (a czego nie) trzymać w ujemnych temperaturach [LISTA]
Mrożenie warzyw i owoców to sposób na długotrwałe przechowywanie. Dzięki odpowiedniemu przygotowaniu do procesu mrożenia niektóre owoce i warzywa nie utracą swoich właściwości odżywczych oraz smaku... Sprawdź, co możesz (a czego nie) trzymać w...
-
Wyjazd na wakacje, dłuższa nieobecność w domu? Włóż złotówkę do zamrażarki
Choć sezon urlopowy jeszcze się nie zaczął, to pogoda sprzyja weekendowym wyjazdom i spontanicznym wypadom z przyjaciółmi na kilka dni. Co jeżeli podczas naszej nieobecności nie będzie prądu? Warto wtedy zadbać o nasze zapasy. Wystarczy włożyć...
-
Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Skuteczne sposoby na szybkie pozbycie się lodu
Dobrze działające sprzęty AGD ułatwiają nam codzienne czynności. Musimy więc o nie odpowiednio zadbać, by służyły nam jak najdłużej. Tak jest z lodówką i zamrażarką, które trzeba regularnie rozmrażać. Jak zrobić to szybko i skutecznie?
-
Nie wszystkie produkty możemy mrozić. Czego nie wkładać do zamrażarki?
Mrożenie jest rewelacyjnym sposobem na przechowywanie żywności. Jedzenie zachowa świeżość, smak, zapach, konsystencję. Na dodatek jest bardzo proste, nie wymaga dodatkowych czynności. Ot, wystarczy włożyć dany produkt do zamrażalnika. Ale nie...
-
Mrozisz jedzenie w słoikach? Jeden błąd i wszystko pójdzie na marne
Mrożenie jedzenia na później to świetna metoda przechowywania, którą można stosować zarówno do surowych składników, jak i przygotowanych dań. Dzięki temu marnujemy mniej żywności. Jest jednak jeden błąd, który może sprawić, że zapasy pójdą na marn...
-
Nie masz woreczków ani foremek? Podpowiadamy, jak zrobić lód bez gadżetów [TRIKI]
Nie ma to jak idealnie schłodzony napój w upalny letni dzień. Jednak nie zawsze w lodówce wystarcza miejsca na ułożenie kilku czy nawet jednej butelki soku. Wtedy ratują nas kostki lodu. A co, gdy nie mamy gadżetów do jego zrobienia?
-
Jak mrozić najpopularniejsze rodzaje resztek, które zostają po jedzeniu? [PORADNIK]
Chyba każdy domowy kucharz stanął kiedyś przed dylematem, co zrobić z resztką jedzenia. Wyrzucić czy zamrozić? Szkoda jest marnować potrawy, ale nie zawsze wiadomo, jak mrozić, by potem i tak nie trzeba było się ich pozbyć, bo straciły smak i...