Jak rozmrozić mięso, żeby się nie zepsuło? Ten sposób jest najlepszy i warto z niego korzystać

Rozmrażanie mięsa nie należy do łatwych zadań. Jeśli zrobi się to w niewłaściwy sposób, może ono ulec szybkiemu zepsuciu i nie będzie nadawało się do spożycia. W jaki sposób najlepiej rozmrażać mięso? Podpowiadamy!

Wyjąłeś mięso z zamrażarki i nie wiesz, co z nim zrobić, aby szybko i bezpiecznie się rozmroziło? Nieodpowiednie rozmrażanie może doprowadzić do szybkiego rozwoju bakterii. Przedstawiamy bardzo prosty sposób, dzięki któremu w krótkim czasie będzie można zabrać się za szykowanie obiadu.

Zobacz wideo Sycące spaghetti alla puttanesca

Rozmrażanie mięsa w temperaturze pokojowej może spowodować szybki rozwój bakterii

Sposób, w jaki rozmraża się mięso jest bardzo ważny dla zdrowia. Jeśli będzie ono wyjęte z zamrażarki i pozostawi się je na blacie w temperaturze pokojowej przez więcej niż dwie godziny, może ono szybko się zepsuć i nie będzie nadawało się już do jedzenia. Bakterii, które rozwiną się podczas niewłaściwego rozmrażania w temperaturze pokojowej, nie zginą podczas smażenia, gotowania, ani pieczenia. Niektórzy rozmrażają mięso w lodówce. Podajemy inny, jeden z najszybszych, najprostszych i najbezpieczniejszych sposobów, w jaki można rozmrozić mięso wyjęte z zamrażarki.

Mięso można rozmrozić w bardzo prosty sposób. Wystarczy włączyć piekarnik

Jednym z najprostszych sposobów na rozmrożenie mięsa jest wstawienie go do piekarnika. Należy jednak uważać na wysokość temperatury, w jakiej odbywa się rozmrażanie. Jeśli będzie ona zbyt wysoka, mięso upiecze się z wierzchu, a w środku pozostanie zamrożone.

Mięso najlepiej rozmrażać w temperaturze około 55 st. C do maksymalnie 75 st. C przez pół godziny w naczyniu żaroodpornym. Należy je wkładać do rozgrzanego piekarnika. W ten sposób można przyspieszyć proces rozmrażania i uniknąć zepsucia mięsa. Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl

Więcej o:
Copyright © Agora SA