Nie zostawiam w lodówce, nie moczę w wodzie. Za radą dziadka nacieram tym rybę. Rozmraża się w 5 minut

Jest niedziela, a zakupy niezrobione. Masz rybę w zamrażarce, ale wydaje ci się, że jej rozmrożenie zajmie całą wieczność. Nic bardziej mylnego! Podzielę się z tobą sposobem, jak szybko rozmrozić fileta z ryby. Mój dziadek praktykuje go od lat.

Na rozmrażanie ryby należy zarezerwować kilkanaście godzin, podczas których produkt będzie leżeć w lodówce. W rzeczywistości możemy jednak nie mieć tyle czasu. Czasem zapomnimy zrobić zakupów, innym razem czeka nas niespodziewana wizyta gości albo po prostu zagapimy się i nie wyjmiemy jedzenia z zamrażarki na czas. Nie oznacza to jednak, że na obiad będziesz musieć czekać do wieczora.

Zobacz wideo 60% Polaków uważa, że ryba to nie mięso. Czy ma rację?

Jak szybko rozmrozić rybę? Wypróbuj trik z popularną przyprawą

Na wstępie warto zaznaczyć, że zamrożonej ryby nie można zalewać wrzątkiem. Straci wtedy elastyczność i szybko się rozpadnie. Najpopularniejszą praktyką jest obmywanie jej pod bieżącą wodą. Stopniowo zwiększamy temperaturę, aż do momentu, gdy woda będzie letnia. Następnie odkładamy produkt na półmisek.

Teraz masz dwie opcje: możesz cierpliwie czekać, aż mięso się rozmrozi albo skorzystać z triku mojego dziadka. Polega on na posypaniu ryby odrobiną soli i delikatnym wtarciu przyprawy. Wystarczy cienka warstwa.

PORADA! Zamiast soli kuchennej możesz też użyć soli morskiej albo soku z cytryny. Powinno to być maksymalnie kilka kropel. Inaczej białko może zacząć się ścinać.

Jak szybko rozmrozić rybę?
Jak szybko rozmrozić rybę? Kurgu128/iStock

Rozmrażanie ryby przed smażeniem. O tym bezwzględnie musisz pamiętać

Sól przyspiesza topnienie lodu pokrywającego rybę. Dzięki temu szybko odzyskuje naturalną strukturę. Dobrym sposobem na szybkie rozmrożenie mięsa jest również zanurzenie go w naczyniu z mlekiem albo wodą gazowaną. Pamiętaj, żeby przed wrzuceniem produktu na patelnię albo włożeniem do piekarnika dokładnie osuszyć go ręcznikiem papierowym. Korzystanie z mikrofalówki nie jest dobrą praktyką, bo może prowadzić do nierównomiernego rozmrażania i utraty jakości mięsa. Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: