Pijany Izydor z wiśniami to idealna propozycja dla osób, które lubią desery z charakterem. Ciasto ma kilka warstw i jest mocno nasączone alkoholem. Moja babcia zawsze robiła je na urodziny dziadka. Ostatnio poprosiłam ją o przepis.
3
Pijany Izydor z wiśniami ffolas/iStock
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Ciasto "pijany Izydor" znane jest również jako "pijak". Było niezwykle popularne w latach 90. Ja również pamiętam je z młodzieńczych lat, bo babcia piekła je na rodzinne imprezy oraz święta. Goście uwielbiali ten deser, bo miał kilka warstw, był wilgotny i mocno nasączony. Gdy teraz potrzebowałam ciekawego przepisu na ciasto na urodziny męża, od razu wiedziałam, co przygotuję.
REKLAMA
Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków
Ciasto pijany Izydor - przepis. Cudowny smak wynagrodzi ci czas spędzony w kuchni
Przygotowanie ciasta jest dosyć czasochłonne, ale efekty naprawdę są tego warte. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy idealnie połączą się ze sobą przez noc w lodówce. Oto potrzebne składniki:
Ciasto:
5 jajek,
150 g cukru,
150 g masła,
2 łyżki kakao,
100 g zmielonych orzechów włoskich,
50 g mąki,
pół łyżeczki sody,
dżem wiśniowy.
Masa orzechowa:
400 g zmielonych orzechów włoskich,
250 ml wódki,
250 ml rumu.
Krem czekoladowy:
3 jajka,
150 g cukru,
200 g masła,
100 g gorzkiej czekolady,
2 łyżki kakao.
Pijany Izydor z orzechami. Koniecznie musisz zrobić go na święta
Pamiętaj, że ciasto zawiera alkohol, więc mogą je jeść wyłącznie osoby pełnoletnie. Do przygotowania używam tortownicy o średnicy 24 cm. Wykładam papierem do pieczenia, a boki cienko smaruję masłem. Nagrzewam piekarnik do 200 st. C i przystępuję do wyrabiania masy.
Oddziel żółtka od białek.
Wymieszaj mąkę, kakao i sodę.
Utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując.
Połącz z przygotowaną wcześniej mieszanką z mąki, kakao i sody. Dodaj orzechy.
Białka ubij na sztywną pianę i dorzuć do masy.
Przelej ciasto do blaszki i piecz pół godziny.
Czas na krem czekoladowy.
Utrzyj jajka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Masa powinna zwiększyć objętość, stać się gęsta i gładka.
Wystudź do temperatury pokojowej.
Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
Utrzyj masło na puszystą masę.
Dodaj krem czekoladowy i kakao, cały czas miksując, do idealnego połączenia składników.
Teraz zrób masę orzechową: wymieszaj orzechy z wódką i rumem, odstaw do naciągnięcia. Pora na końcowy etap:
Przekrój ciasto na dwa placki. Posmaruj każdy z nich dżemem wiśniowym.
Ułóż warstwy: placek, połowa masy orzechowej, 1/3 kremu, placek, połowa masy orzechowej, 1/3 kremu.
Pozostałym kremem posmaruj boki ciasta i posyp mielonymi orzechami. Smacznego!
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.