Poprosiłam babcię o przepis na "pijaka". Jest wilgotny, mocno nasączony i bosko pachnie orzechami

Pijany Izydor z wiśniami to idealna propozycja dla osób, które lubią desery z charakterem. Ciasto ma kilka warstw i jest mocno nasączone alkoholem. Moja babcia zawsze robiła je na urodziny dziadka. Ostatnio poprosiłam ją o przepis.

Ciasto "pijany Izydor" znane jest również jako "pijak". Było niezwykle popularne w latach 90. Ja również pamiętam je z młodzieńczych lat, bo babcia piekła je na rodzinne imprezy oraz święta. Goście uwielbiali ten deser, bo miał kilka warstw, był wilgotny i mocno nasączony. Gdy teraz potrzebowałam ciekawego przepisu na ciasto na urodziny męża, od razu wiedziałam, co przygotuję.

Zobacz wideo Ciasto metrowiec - wiele warstw i jeszcze więcej kawałków

Ciasto pijany Izydor - przepis. Cudowny smak wynagrodzi ci czas spędzony w kuchni

Przygotowanie ciasta jest dosyć czasochłonne, ale efekty naprawdę są tego warte. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy wszystkie warstwy idealnie połączą się ze sobą przez noc w lodówce. Oto potrzebne składniki:

Ciasto:

  • 5 jajek,
  • 150 g cukru,
  • 150 g masła,
  • 2 łyżki kakao,
  • 100 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 50 g mąki,
  • pół łyżeczki sody,
  • dżem wiśniowy.

Masa orzechowa:

  • 400 g zmielonych orzechów włoskich,
  • 250 ml wódki,
  • 250 ml rumu.

Krem czekoladowy:

  • 3 jajka,
  • 150 g cukru,
  • 200 g masła,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki kakao.
Pijany Izydor - przepis
Pijany Izydor - przepis pexels.com/Dima Valkov

Pijany Izydor z orzechami. Koniecznie musisz zrobić go na święta

Pamiętaj, że ciasto zawiera alkohol, więc mogą je jeść wyłącznie osoby pełnoletnie. Do przygotowania używam tortownicy o średnicy 24 cm. Wykładam papierem do pieczenia, a boki cienko smaruję masłem. Nagrzewam piekarnik do 200 st. C i przystępuję do wyrabiania masy.

  1. Oddziel żółtka od białek.
  2. Wymieszaj mąkę, kakao i sodę.
  3. Utrzyj masło z cukrem. Następnie dodawaj żółtka jedno po drugim, cały czas miksując.
  4. Połącz z przygotowaną wcześniej mieszanką z mąki, kakao i sody. Dodaj orzechy.
  5. Białka ubij na sztywną pianę i dorzuć do masy.
  6. Przelej ciasto do blaszki i piecz pół godziny.

Czas na krem czekoladowy.

  1. Utrzyj jajka z cukrem nad garnkiem z gorącą wodą. Masa powinna zwiększyć objętość, stać się gęsta i gładka.
  2. Wystudź do temperatury pokojowej.
  3. Roztop czekoladę w kąpieli wodnej i odstaw do przestudzenia.
  4. Utrzyj masło na puszystą masę.
  5. Dodaj krem czekoladowy i kakao, cały czas miksując, do idealnego połączenia składników.

Teraz zrób masę orzechową: wymieszaj orzechy z wódką i rumem, odstaw do naciągnięcia. Pora na końcowy etap:

  1. Przekrój ciasto na dwa placki. Posmaruj każdy z nich dżemem wiśniowym.
  2. Ułóż warstwy: placek, połowa masy orzechowej, 1/3 kremu, placek, połowa masy orzechowej, 1/3 kremu.
  3. Pozostałym kremem posmaruj boki ciasta i posyp mielonymi orzechami. Smacznego!

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: