Warstwowa sałatka Drwala, która podbije każdy stół. Sycąca, chrupiąca i prosta w przygotowaniu

Sałatka Drwala stanie się gwiazdą każdego spotkania i zachwyci miłośników intensywnych smaków. Warstwowe połączenie chrupiących grzanek, boczku i soczystego kurczaka sprawia, że jest sycąca i pełna tekstury. Sprawdź, jak ją przygotować.

To prawdziwy hit na spotkania w gronie rodziny i przyjaciół, a nawet świetny wybór na świąteczny stół. Warstwowe zestawienie składników sprawia, że sałatka Drwala szybko znika z talerzy. Gdy popularne propozycje jak gyros zaczynają się przejadać, to doskonały moment, by postawić na stole właśnie ją. Sałatka jest sycąca, a jej przygotowanie nie wymaga długich godzin w kuchni - większość składników można przygotować wcześniej, co ułatwia organizację.

Zobacz wideo Śledź pod szubą

Sałatka Drwala z kurczakiem. Potrzebujesz mieszanki składników

Do stworzenia sałatki Drwala będziesz potrzebować prostych, ale dobrze dobranych produktów, które razem tworzą spójną całość. W przepisie znajdziesz mięso, ale najważniejszą funkcję pełni wyrazisty sos, który podkreśli wszystkie smaki.

Składniki:

  • 2 piersi kurczaka,
  • łyżka przyprawy gyros,
  • łyżeczka przyprawy do kurczaka,
  • 6 plasterków wędzonego boczku,
  • łyżeczka czosnku granulowanego,
  • świeża czerwona i żółta papryka,
  • czerwona cebula,
  • 5 ogórków kiszonych,
  • kilka liści sałaty lodowej,
  • 200 g startego żółtego sera,
  • 3 łyżki szczypiorku,
  • 2 kromki jasnego chleba,
  • olej do smażenia,
  • oliwa z oliwek.
Sałatka z piersią kurczaka
Sałatka z piersią kurczaka Zdjęcie ilustracyjne Fot. rasevicdusan / istockphoto.com

Składniki na sos:

  • 250 ml jogurtu naturalnego,
  • 150 ml majonezu,
  • łyżka musztardy,
  • łyżka ketchupu,
  • 2 ogórki kiszone,
  • 75 ml wody z ogórków.

Jak zrobić sałatkę Drwala? To banalnie proste

Przyrządzanie tej sałatki to przyjemność, zwłaszcza jeśli lubisz dania pełne dodatków i ciekawych smaków. Zacznij od usmażenia mięsa, a skończ na układaniu warstw w szklanej misie.

Sposób przygotowania:

  1. Pokrój piersi w kostkę, wymieszaj z olejem, przyprawą do kurczaka i gyros, a następnie usmaż. Na tej samej patelni podsmaż boczek, by stał się chrupiący.
  2. Chleb pokrój w kostkę, skrop oliwą, posyp czosnkiem i upiecz w piekarniku rozgrzanym do 170°C przez 15 minut lub podsmaż na suchej patelni. Dzięki temu uzyskasz domowe grzanki.
  3. Papryki przemyj, usuń gniazda nasiennie i pokrój wraz z ogórkami kiszonymi w kostkę. Szczypiorek posiekaj na drobno, cebulę pokrój w piórka.
  4. Do osobnej miski wrzuć wszystkie składniki na sos, pamiętaj, aby ogórki były bardzo drobno posiekane. Dokładnie wymieszaj.
  5. Na dnie szklanej misy rozmieść posiekaną sałatę lodową, posyp ją startym serem i ułóż cebulę, a także część kurczaka. Tak przygotowane warstwy polej połową sosu.
  6. Następnie ułóż warstwy z papryki, ogórków kiszonych, kurczaka i pozostałej sałaty. Tak przygotowaną sałatkę oblej ponownie sosem. Wierzch udekoruj boczkiem, grzankami i szczypiorkiem.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, którą znajdziesz poniżej.

Więcej o: