Wyraziste w smaku, przyjemnie chrupiące i niepowtarzalne. Co dobrego można zrobić z orzechów włoskich? Możesz pomyśleć o czymś innym niż ciasto z ich dodatkiem. Mamy dla ciebie przepis na obiad, który przebije restauracyjne pozycje.
5
Rodrigo Moreira / Getty Images/iStockphoto
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
W dobrze zbilansowanej diecie powinno się znaleźć miejsce na bakalie. Orzechy włoskie to bogactwo wielu cennych składników odżywczych, które sprawdzą się szczególnie w okresie jesienno-zimowym. Cechują się wysoką zawartością m.in. kwasów OMEGA- 3 i witamin z grupy B. Te wszechstronne orzechy świetnie nadają się do różnych przepisów, od przekąsek po desery. Możesz również wykorzystać je w nieco inny sposób, odmieniając smak tradycyjnego dania.
REKLAMA
Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych
Jak wykorzystać orzechy włoskie? Przygotuj pyszne i sycące risotto z kukurydzą
Orzechy włoskie świetnie sprawdzą się jako dodatek do głównych dań, wprowadzając urozmaicenie w smaku i teksturze potrawy. Świetnym przykładem jest risotto, które zachwyci niejednego domownika. To połączenie godne najlepszego szefa kuchni, czyli kremowy ryż, akcent słodkiej kukurydzy i miękkie chrupnięcie orzechów włoskich. Całość zapewni satysfakcjonujące doznania smakowe.
Lista potrzebnych składników:
100 g posiekanych orzechów włoskich,
duża cebula, drobno posiekana,
2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane,
300 g ryżu,
litr bulionu drobiowego,
200 g kukurydzy,
Sól i pieprz do smaku,
100 g posiekanego szczypiorku,
50 g drobno startego parmezanu.
Z czym najlepiej smakuje risotto? Orzechy włoskie dodadzą daniu niepowtarzalnego aromatu
Przygotowanie risotto zajmie maksymalnie 30 minut, a z podanej ilości składników wystarczy dla czterech osób. Świetnie sprawdzi się jako propozycja na obiad, lecz także na uroczystą kolację.
Na suchej patelni podgrzej orzechy włoskie na średnim ogniu (ok. 1-2 minuty), aż lekko się zrumienią. Następnie zdejmij je z patelni i odstaw na bok.
Do odrobiny rozgrzanego oleju dodaj posiekaną cebulę i smaż (ok. 3 minuty), od czasu do czasu mieszając. Następnie dodaj czosnek i smaż jeszcze przez minutę.
Dodaj ryż i smaż, mieszając często, aż stanie się lekko przezroczysty (ok. 2 minuty).
Stopniowo, cały czas mieszając, dodawaj bulion z kurczaka. Dodaj kolejną porcję bulionu dopiero wtedy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
Pod koniec, gdy dodasz ostatnią porcję bulionu, wmieszaj ziarna kukurydzy. Gotuj, aż ryż będzie miękki, a kukurydza dobrze ugotowana. Zdejmij z ognia.
Do gotowego risotto dodaj orzechy włoskie oraz połowę szczypiorku. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Przełóż danie do ciepłych miseczek i posyp resztą szczypiorku oraz startym parmezanem.