Został ci ryż z obiadu? Dorzuć 2 składniki. Powali na kolana nawet fanów sałatki jarzynowej

Co można zrobić z resztek ugotowanego ryżu? Nie spisuj go na straty. Lepiej wymieszaj z dwoma składnikami, a powstanie idealne danie na kolację lub przekąskę. Jest nie tylko sycące, lecz także zaskakująco smaczne.

Wydaje nam się, że ryżu zawsze gotujemy więcej, niż rzeczywiście potrzebujemy. Może okazać się to nie takim złym postępowaniem. Z jego resztek przygotujemy wiele smacznych dań np. zup, zapiekanek, puddingów i nie tylko. To w końcu jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni. Ja z nadmiarem ryżu radzę sobie zawsze w jeden sposób. Robię sałatkę, która stała się hitem wśród moich bliskich.

Zobacz wideo Przesolona zupa to nie sytuacja bez wyjścia. Oto sposoby, by ją uratować!

Co zrobić z ryżu z wczoraj? Prosta i szybka w przygotowaniu sałatka ryżowa z tuńczykiem

Sałatka na bazie ryżu to klasyk, po który sięgam bardzo często. W tej kwestii zainspirowała mnie moja babcia, która na jedną z rodzinnych imprez przygotowała 3-składnikowe danie, które zniknęło jako pierwsze z talerzy. Do przygotowania sałatki potrzebujesz: 

  • ok. 450-500 g zimnego, ugotowanego ryżu,
  • 1 opakowanie tuńczyka w sosie własnym bądź w oleju,
  • 2 łyżki majonezu.

Opcjonalnie możesz dodać również groszek, ananasa, czerwoną paprykę, oliwki lub kukurydzę. Dobrym dodatkiem są również świeżo posiekana natka pietruszki lub cebula dymka, które nadadzą całości świeżego akcentu. Z kolei kilka kropel soku z cytryny doda sałatce orzeźwiającego smaku, lekko go przełamując.

Ryż
Ryż unsplash.com / Pille R Priske

Co dodać do sałatki z tuńczyka i ryżu? Przygotujesz ją na wiele sposobów

Sałatka ryżowa z tuńczykiem będzie idealna dla zabieganych domowników. Możesz ją z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez trzy dni. Jej przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut, jeśli ryż był już wcześniej ugotowany. Całość ogranicza się jedynie do kilku kroków. Ostateczną wersję sałatki możesz urozmaicać dowolnymi składnikami.

  1. Przełóż ryż do dużej miski.
  2. Dodaj odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka oraz ewentualnie wybrane dodatki.
  3. Wymieszaj wszystko z majonezem i dopraw według smaku. Smacznego!
Więcej o: