Wydaje nam się, że ryżu zawsze gotujemy więcej, niż rzeczywiście potrzebujemy. Może okazać się to nie takim złym postępowaniem. Z jego resztek przygotujemy wiele smacznych dań np. zup, zapiekanek, puddingów i nie tylko. To w końcu jeden z najbardziej wszechstronnych składników w kuchni. Ja z nadmiarem ryżu radzę sobie zawsze w jeden sposób. Robię sałatkę, która stała się hitem wśród moich bliskich.
Sałatka na bazie ryżu to klasyk, po który sięgam bardzo często. W tej kwestii zainspirowała mnie moja babcia, która na jedną z rodzinnych imprez przygotowała 3-składnikowe danie, które zniknęło jako pierwsze z talerzy. Do przygotowania sałatki potrzebujesz:
Opcjonalnie możesz dodać również groszek, ananasa, czerwoną paprykę, oliwki lub kukurydzę. Dobrym dodatkiem są również świeżo posiekana natka pietruszki lub cebula dymka, które nadadzą całości świeżego akcentu. Z kolei kilka kropel soku z cytryny doda sałatce orzeźwiającego smaku, lekko go przełamując.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem będzie idealna dla zabieganych domowników. Możesz ją z powodzeniem przechowywać w lodówce nawet przez trzy dni. Jej przygotowanie zajmuje jedynie kilka minut, jeśli ryż był już wcześniej ugotowany. Całość ogranicza się jedynie do kilku kroków. Ostateczną wersję sałatki możesz urozmaicać dowolnymi składnikami.