Turecki chleb jest lepszy niż polski. Żeby go zrobić, nie trzeba mieć piekarnika ani pestek dyni

Jest niedzielny poranek, a ty dzień wcześniej zapomniałeś kupić świeże pieczywo? Nic straconego. Zamiast szukać otwartej piekarni, wyjmij z szafki kilka składników i przygotuj szybkie chlebki z patelni. To turecka specjalność.

Własnoręcznie zrobiony chleb albo bułki to prawdziwy rarytas. Wielu osobom kojarzy się jednak z kilkugodzinnym siedzeniem w kuchni i nie do końca zadowalającymi efektami. Wcale nie musi tak być. Czasem kluczem do sukcesu jest nie tylko dobry przepis, lecz także eksperymentowanie. Możesz np. zainspirować się tureckimi specjałami i przygotować bazlamę, czyli okrągły, wyrośnięty chlebek.

Zobacz wideo Przepis na szybki domowy chleb z ziaren. Nie potrzebujesz ani mąki, ani drożdży

Turecki chlebek z patelni. Bazlama sprawdzi się zarówno na śniadanie, jak i obiad

Bazlama różni się od tradycyjnych wypieków. Jeśli zaserwujesz ją w weekendowy poranek, z pewnością zaskoczysz bliskich. Można podawać ją z wieloma różnymi potrawami, np. szakszuką, jajecznicą albo jajkami sadzonymi. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do obiadu, zastąpi frytki, ziemniaki lub ryż. Ja przygotowuję turecki chlebek zawsze, gdy robię shoarmę, szaszłyki albo kiełbasę z grilla. Oto potrzebne składniki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 4 g suchych drożdży,
  • Pół szklanki ciepłej wody,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżeczka roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

PORADA! Turecki chlebek możesz zaserwować również z dipem, dżemem, w formie kanapki, a nawet zrobić z niego spód do pizzy.

Turecki chlebek z patelni. Bazlama
Turecki chlebek z patelni. Bazlama pexels.com/Noé Villalta Photography

Jak zrobić chleb turecki? Najsmaczniejszy i najłatwiejszy jest z tego przepisu

Kiedyś bazlama była popularna wyłącznie na wsiach. Obecnie można ją zjeść nawet w ekskluzywnych kurortach. Jest grubsza od podpłomyków, a w smaku przypomina pitę. Mimo że jest płaska, to bardzo chrupiąca i syci na długo. Oto krótka instrukcja, jak przygotować turecki chleb:

  1. Wrzuć drożdże do wody, wymieszaj i przelej do miski.
  2. Dodaj mąkę, sól, roztopione masło, cukier oraz śmietanę. Ponownie wszystko dokładnie wymieszaj i wyrób ciasto. Powinno być gładkie i elastyczne.
  3. Uformuj kulę i przykryj miskę ścierką. Postaw w ciepłym miejscu i poczekaj godzinę.
  4. Po upływie tego czasu pougniataj jeszcze przez chwilę ciasto i rozdziel je na pięć części.
  5. Rozwałkuj je na cienkie placki. Powinny mieć mniejszą średnicę niż patelnia.
  6. Rozgrzej suchą patelnię, połóż ciasto i smaż po 5 minut z każdej strony.

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: