Własnoręcznie zrobiony chleb albo bułki to prawdziwy rarytas. Wielu osobom kojarzy się jednak z kilkugodzinnym siedzeniem w kuchni i nie do końca zadowalającymi efektami. Wcale nie musi tak być. Czasem kluczem do sukcesu jest nie tylko dobry przepis, lecz także eksperymentowanie. Możesz np. zainspirować się tureckimi specjałami i przygotować bazlamę, czyli okrągły, wyrośnięty chlebek.
Bazlama różni się od tradycyjnych wypieków. Jeśli zaserwujesz ją w weekendowy poranek, z pewnością zaskoczysz bliskich. Można podawać ją z wieloma różnymi potrawami, np. szakszuką, jajecznicą albo jajkami sadzonymi. Bardzo dobrze sprawdzi się też jako dodatek do obiadu, zastąpi frytki, ziemniaki lub ryż. Ja przygotowuję turecki chlebek zawsze, gdy robię shoarmę, szaszłyki albo kiełbasę z grilla. Oto potrzebne składniki:
PORADA! Turecki chlebek możesz zaserwować również z dipem, dżemem, w formie kanapki, a nawet zrobić z niego spód do pizzy.
Kiedyś bazlama była popularna wyłącznie na wsiach. Obecnie można ją zjeść nawet w ekskluzywnych kurortach. Jest grubsza od podpłomyków, a w smaku przypomina pitę. Mimo że jest płaska, to bardzo chrupiąca i syci na długo. Oto krótka instrukcja, jak przygotować turecki chleb:
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.