Spróbowałam gyrosa w Grecji i przepadłam. Warstwowa sałatka się chowa. Kucharz zdradził mi patent

Sałatka gyros cieszy się w Polsce dużą popularnością. Robi się szybko, jest bardzo smaczna, a warstwowe podanie sprawia, że pięknie się prezentuje na stole. Z kolei w Grecji podawany jest zupełnie inaczej. Jak go przyrządzić, by przypominał śródziemnomorskie wakacje?

Podróże to idealny sposób nie tylko na odpoczynek i poznawanie nowych miejsc, ale również kuchni. Tym bardziej że nawet z pozoru te same potrawy mogą się znacznie różnić od polskich wersji. Tak jest między innymi z gyrosem. W Grecji przyrządza się go zupełnie inaczej, a mięso jest tak soczyste, że każdy się nim zajada. 

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Z czym jest serwowany gyros w Grecji? Wybierz ulubioną wersję

W greckim gyrosie sekretem jest odpowiednio doprawione i przyrządzone mięso. Dlatego tak ważne jest, aby kupić je ze sprawdzonego źródła. Wybierz to z udek bądź piersi kurczaka, a na pewno będzie smakować wybornie. Oprócz tego zaopatrz się w pokaźną ilość przypraw i ziół, bez których smakowały nijako. Greckiego gyrosa podawaj na talerzu z frytkami i pokrojonym pomidorem wraz z cebulą lub zawiniętego w pitę. Doskonale będzie do niego pasował sos tzatziki.

Jak zrobić gyros z kurczaka? Rozkoszuj się greckimi smakami

Przygotuj:

  • 0,5 kg mięsa z kurczaka,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • przyprawy po ok. 1 łyżeczce: paprykę ostrą, paprykę słodką, kumin, oregano, tymianek, rozmaryn, kolendrę oraz nieco soli i pieprzu do smaku,
  • oprócz tego: frytki, 1 pomidor, 1 duża cebula, opcjonalnie pita.
Grecki gyros w picie, zdjęcie ilustracyjne
Grecki gyros w picie, zdjęcie ilustracyjne Grecki gyros w picie, zdjęcie ilustracyjne. Fot. pexels.com / Alena Shekhovtcova

Przepis na grecki gyros krok po kroku:

  1. Mięso pokrój na kawałki i przełóż do miski. Najlepiej aby miały ok. 2 cm długości. 
  2. Do mięsa dodaj sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy oraz jogurt grecki. Bardzo dokładnie wymieszaj i odstaw na co najmniej godzinę.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 stopni, a gdy będzie gotowy, mięso przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do urządzenia na ok. 20 minut. Po tym czasie zwiększ temperaturę do 200-220 stopni i piecz jeszcze 10-15 minut. Kontroluj, by gyros się nie przypalił.
  4. W tym czasie możesz przygotować pozostałe składniki. Usmaż frytki, pomidora pokrój na plasterki, a cebulę posiekaj w pióra. Możesz delikatnie doprawić pieprzem i solą.
  5. Po upieczeniu mięsa podawaj je z frytkami, pomidorem, cebulą i ulubionym sosem. Wszystkie składniki możesz też zawinąć w pitę. Smacznego! Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Więcej o: