Kotlety schabowe z tradycyjnego przepisu są pyszne, jednak warto trochę poeksperymentować. Metodą prób i błędów znalazłam w końcu idealną mieszankę przypraw. Moje kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak dosmaczone.
Fot. Tomasz Stańczak / Agencja Wyborcza.pl
REKLAMA
REKLAMA
Kotlety schabowe to jeden z ulubionych obiadów moich domowników. Sama chętnie sięgam po te pyszne i chrupiące kotleciki. Kluczem do sukcesu jest jednak użycie odpowiednich przypraw. Ta mieszanka jest gwarancją jakości i smaku. Gwarantuję, że tak pysznych kotletów twoja rodzina jeszcze nie jadła. A wystarczy tylko zastosować się do przepisu. Spróbuj koniecznie.
REKLAMA
Zobacz wideo Małysz zdejmuje panierkę z kotletów! "To jest zboczenie zawodowe"
Mieszanka przypraw do kotletów schabowych. Natrzyj nią mięso, a będzie obłędne
Idealne doprawienie mięsa jest naprawdę ważne. Bez przypraw mięso będzie po prostu nijakie w smaku. Jednak jakich przypraw użyć, by schab był naprawdę smaczny? Metodą prób i błędów odkryłam mieszankę, której nic nie jest w stanie pobić. Od teraz już zawsze będę marynować nią schab.
Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Sposób przygotowania krok po kroku
Sposób przygotowania:
Schab na kotlety rozbij z dwóch stron.
Kmin rzymski (w ziarnach), jałowiec i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu. Resztę przypraw w proszku po prostu dosyp.
Każdego kotleta natrzyj przyprawami z obu stron.
Gotowe mięso przełóż do naczynia i odstaw do lodówki na minimum godzinę.
Po tym czasie wyjmij kotlety oraz panieruj je w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami - na przykład ziemniakami i surówką.