• Link został skopiowany

Odkąd używam tej mieszanki przypraw, wszyscy chcą jeszcze jednego schabowego. Są obłędnie dosmaczone

Kotlety schabowe z tradycyjnego przepisu są pyszne, jednak warto trochę poeksperymentować. Metodą prób i błędów znalazłam w końcu idealną mieszankę przypraw. Moje kotlety schabowe jeszcze nigdy nie były tak dosmaczone.
Kotlety schabowe
Fot. Tomasz Stańczak / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety schabowe to jeden z ulubionych obiadów moich domowników. Sama chętnie sięgam po te pyszne i chrupiące kotleciki. Kluczem do sukcesu jest jednak użycie odpowiednich przypraw. Ta mieszanka jest gwarancją jakości i smaku. Gwarantuję, że tak pysznych kotletów twoja rodzina jeszcze nie jadła. A wystarczy tylko zastosować się do przepisu. Spróbuj koniecznie. 

Zobacz wideo Małysz zdejmuje panierkę z kotletów! "To jest zboczenie zawodowe"

Mieszanka przypraw do kotletów schabowych. Natrzyj nią mięso, a będzie obłędne 

Idealne doprawienie mięsa jest naprawdę ważne. Bez przypraw mięso będzie po prostu nijakie w smaku. Jednak jakich przypraw użyć, by schab był naprawdę smaczny? Metodą prób i błędów odkryłam mieszankę, której nic nie jest w stanie pobić. Od teraz już zawsze będę marynować nią schab.

Składniki: 

  • 1 kg kotletów ze schabu wieprzowego, 
  • 5 owoców jałowca, 
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego, 
  • 1 łyżeczka papryki ostrej, 
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej, 
  • szczypta cząbru, 
  • 1 łyżeczka pieprzu, 
  • 1 łyżeczka rozmarynu, 
  • sól do smaku, 
  • tłuszcz do smażenia, 
  • 4 jajka, 
  • bułka tarta. 

Jak zrobić idealne kotlety schabowe? Sposób przygotowania krok po kroku 

Sposób przygotowania:

  1. Schab na kotlety rozbij z dwóch stron. 
  2. Kmin rzymski (w ziarnach), jałowiec i ziele angielskie rozetrzyj w moździerzu. Resztę przypraw w proszku po prostu dosyp. 
  3. Każdego kotleta natrzyj przyprawami z obu stron. 
  4. Gotowe mięso przełóż do naczynia i odstaw do lodówki na minimum godzinę.  
  5. Po tym czasie wyjmij kotlety oraz panieruj je w jajku i w bułce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami - na przykład ziemniakami i surówką
Więcej o: