Zupa fasolowa to jedno z tych dań, które świetnie sycą już połową porcji. To danie naprawdę fantastyczne, bo smaczne i bardzo aromatyczne, a to za sprawą mięsnej wkładki. Na czym wyjdzie najlepsza zupa fasolowa? Oczywiście na wędzonce. Polecam zrobić ją wędzonych żeberkach i boczku oraz swojskiej kiełbasie. Żeby dodatkowo podrasować fasolówkę, zachęcam, by dodać trochę soku z kiszonych ogórków - każdy miłośnik polskiej kuchni będzie wniebowzięty.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Mistrzowska zupa fasolowa. Zrób ją jak starsze panie
Składniki:
- 1,5 szklanki suchej białej fasoli typu Jaś,
- 700 g wędzonych żeberek,
- 2 średnie laski kiełbasy,
- ok. 150 g wędzonego boczku,
- 2 niewielkie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- pęczek włoszczyzny,
- ziele angielskie i liście laurowe,
- sól, pieprz, majeranek, odrobina kminku (opcjonalnie),
- 1/4 szklanki soku z kiszonych ogórków.
Zupa fasolowa - sposób wykonania:
- Dzień wcześniej namocz fasolę w zimnej wodzie. Wsyp ją do garnka i zalej na trzy palce wodą.
- Następnego dnia namoczoną fasolę przelej do większego garnka, dodaj pokrojone na kawałki żeberka, liście laurowe i ziele angielskie, i zagotuj na wolnym ogniu.
- Kiedy wywar się zagotuje, dodaj obrane i pokrojone warzywa oraz kiełbasę pokrojoną w kostkę lub w talarki. Dopraw solą, pieprzem oraz majerankiem.
- Boczek pokrój w kostkę i wytop na suchej patelni. Dodaj posiekaną cebulę i podsmażaj całość, aż cebula się zeszkli, a boczek zarumieni. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę.
- Zawartość patelni dodaj do zupy i gotuj do miękkości fasoli. Kiedy będzie miękka, dodaj sok z kiszonych ogórków. Całość gotuj jeszcze przez 5 minut i podawaj, najlepiej z kromką świeżego pieczywa.
Wskazówka: Do zupy fasolowej możesz dodać także pomidory z puszki lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. To nada zupie przyjemnego smaku oraz poprawi kolor. Jeśli jednak nie chcesz dodawać koncentratu, możesz dla urozmaicenia dorzucić kilka suszonych grzybków - ta opcja jest równie pyszna, co tradycyjna.