Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, kotlety mielone z ryby to strzał w dziesiątkę. Pamiętaj, że aby pozbyć się charakterystycznego rybiego zapachu, możesz namoczyć filety w mleku przed smażeniem. "Mleczna kąpiel" powinna trwać co najmniej dwie godziny. Zapach zniknie, a mięso nabierze bardziej aksamitnej konsystencji.
Na kotlety najlepiej wybierać ryby o jasnym mięsie. Dobrze sprawdzi się miruna lub dorsz. Lepiej unikać tych tłustych, jak tilapia i ryba maślana oraz pangi, która nie należy do najzdrowszych gatunków. Pamiętaj też, by przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów, skrupulatnie usunąć wszystkie ości.
Kotlety mielone z ryby smakują lepiej niż mięsne, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Aby je zrobić, potrzebujesz:
Kotlety rybne najlepiej smakują z ziemniakami lub frytkami, ale można je podawać także z ryżem lub z samym sosem np. czosnkowym. Jak je przyrządzić?
Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.