Kotlety mielone z ryby biją na głowę schabowego. Smakują jak z topowej restauracji. Chrupią aż miło

Kotlety mielone z ryby to świetny pomysł na szybki i sycący obiad. Smakują lepiej niż mięsne, a ich przygotowanie jest bardzo proste. Pamiętaj jednak, że kluczowym składnikiem do dobrego smaku jest odpowiedni dobór rybnych filetów.

Jeśli szukasz pomysłu na szybki obiad, kotlety mielone z ryby to strzał w dziesiątkę. Pamiętaj, że aby pozbyć się charakterystycznego rybiego zapachu, możesz namoczyć filety w mleku przed smażeniem. "Mleczna kąpiel" powinna trwać co najmniej dwie godziny. Zapach zniknie, a mięso nabierze bardziej aksamitnej konsystencji.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Z jakiej ryby zrobić kotlety rybne? Te gatunki będą najlepszym wyborem

Na kotlety najlepiej wybierać ryby o jasnym mięsie. Dobrze sprawdzi się miruna lub dorsz. Lepiej unikać tych tłustych, jak tilapia i ryba maślana oraz pangi, która nie należy do najzdrowszych gatunków.  Pamiętaj też, by przed przystąpieniem do przygotowywania kotletów, skrupulatnie usunąć wszystkie ości. 

Jak zrobić kotlety mielone z ryby? Rozpływają się w ustach. Zrobisz je w kilka chwil 

Kotlety mielone z ryby smakują lepiej niż mięsne, a z ich przygotowaniem poradzi sobie każdy. Aby je zrobić, potrzebujesz:

  • 500 g filetów z ryby np. dorsza,
  • 200 g szpinaku,
  • dwa ząbki czosnku,
  • dwa jajka,
  • bułkę tartą,
  • bułkę namoczoną w mleku albo w wodzie,
  • olej,
  • przyprawy: pieprz cytrynowy, sól.
Restauracja 'Śledzie z Bornholmu' w Warszawie. Kotlet rybny
Restauracja 'Śledzie z Bornholmu' w Warszawie. Kotlet rybny Fot. Dawid Żuchowicz / Agencja Wyborcza.pl

Kotlety rybne najlepiej smakują z ziemniakami lub frytkami, ale można je podawać także z ryżem lub z samym sosem np. czosnkowym. Jak je przyrządzić?

  1. Szpinak podsmaż na rozgrzanym oleju, a potem dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Duś około 8 do 10 minut.
  2. Filety rozgnieć widelcem, dodaj roztrzepane wcześniej jajka i dopraw pieprzem cytrynowym.
  3. Teraz rozgnieć namoczoną bułkę, a potem dodaj ją do masy razem z wystudzonym szpinakiem.
  4. Z masy formuj kotlety i smaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. Smacznego!

 Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: