Dziwiłam się, jak można to jeść. Teraz robię co piątek. To pyszna zupa, która nie jest zupą

Jeśli szukasz pomysłu na obiad w piątek, pewnie od razu pomyślisz o rybie. Dziś właśnie mam przepis na obiad z rybą w roli głównej, ale w nieco zapomnianej już formie. To pyszna i zaskakująca zupa, która w zasadzie zupą nie jest. Przydadzą się słone filety i śmietana.

Zupa śledziowa, zwana także wodą śledziową, to przepis, którego nie trzeba przedstawiać naszym starszym czytelnikom, ale z całą pewnością warto go przypomnieć, bo z jakiegoś powodu zupa śledziowa usunęła się w cień. Na samym początku może budzić pewne wątpliwości, bo połączenie śledzi, octu i śmietany nie brzmi jak wyborny rarytas, ale prawda jest taka, że to naprawdę pyszne danie. Oprócz smaku zupa śledziowa ma jeszcze dwie zalety - jest dość szybka i łatwa w wykonaniu i przede wszystkim jest tania. Same plusy, zero minusów. 

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Zupa śledziowa - pyszny i tani obiad na piątek

Składniki:

  • ok. 500-600 g solonych filetów śledziowych,
  • ok. 400 g ziemniaków,
  • 2 średnie cebule (możesz użyć także szalotek - wówczas weź 4),
  • 2 szklanki kwaśnej śmietany,
  • 3-4 łyżki octu,
  • 4 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,
  • ocet spirytusowy (3 łyżki lub więcej, jeśli lubisz intensywne smaki),
  • sól i cukier do smaku,
  • koperek do posypania.

Zupa śledziowa - sposób wykonania:

  1. Na samym początku namocz płaty śledziowe, by wypłukać nadmiar soli. Mocz je przez pół godziny, co dziesięć minut zmieniając wodę. Jeśli nie przeszkadza ci słony smak, możesz skrócić czas płukania.
  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półpiórka. Włóż do garnka. Zalej ją wodą (ok. 1,5-2 litry wystarczą). Dodaj przyprawy, ocet oraz cukier (ok. 3 łyżki) i całość zagotuj. Gotuj przez 5 minut, następnie wyłącz palnik i pozostaw do ostygnięcia.
  3. Kiedy zalewa się studzi, ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.
  4. Wymoczone śledzie pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka z zalewą. Dodaj także śmietanę i dokładnie wymieszaj całość. W razie potrzeby dopraw do smaku przyprawami.
  5. Zupę śledziową podawaj na zimno z ugotowanymi ziemniakami posypanymi koperkiem.
Więcej o: