Ten omlet smakuje jak szarlotka. Kiedy robię go na śniadanie, zapach jabłek i cynamonu otula cały dom

Zdarza się, że w ciągu dnia nie mamy czasu na długie gotowanie. Jednak to nie powód, by odmawiać sobie wartościowego posiłku. Twarogowa, śniadaniowa "szarlotka" jest smaczną propozycją, która skradnie serca miłośników szybkich dań. Jak zrobić pyszny, zdrowy omlet? Nie uwierzysz, jakie to proste.

Omlet "szarlotka" to świetna propozycja na szybkie śniadanie lub lekką kolację. Dzięki połączeniu twarogu i jajek stanowi sycący posiłek pełen wartościowego białka, idealny dla osób ceniących zdrowe odżywianie. Łatwy w przygotowaniu, zachwyca smakiem i aromatem, a do tego nie wymaga długiego stania przy kuchence. Raz spróbujesz, a z pewnością stanie się stałym punktem w twoim menu.

Zobacz wideo Mądra Babcia przygotowała puszysty omlet z grzybami. Dawno nie jedliśmy tak dobrego

Jak zrobić pyszny, zdrowy omlet? Kilka składników i pełnowartościowe śniadanie gotowe

Omlet zwykle kojarzy nam się z delikatnym, puszystym jak chmurka ciastem, które rozpływa się w ustach. Ta wersja jest jednak nieco inna. Jabłka nadają mu gęstszą konsystencję, dzięki czemu syci na dłużej. Czego będziesz potrzebować do przygotowania szarlotkowego omletu? 

Składniki:

  • 200 g twarogu półtłustego,
  • 2 jajka,
  • 40 g mąki orkiszowej,
  • 20 g budyniu śmietankowego (proszku),
  • 180 g jabłek,
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego,
  • łyżka miodu,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • oliwa do posmarowania patelni.

Jak prawidłowo usmażyć omlet? Krótka chwila i voilà

Zrobienie tego omletu jest wyjątkowo proste. Możesz zapomnieć o oddzielnym ubijaniu piany i żółtek. Wystarczy po kolei miksować wszystkie składniki, co pomaga zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowania ciasta. Bardzo sobie cenię ten sposób, szczególnie wtedy, kiedy mam ciężki poranek i dużo spraw na głowie.

Omlet szarlotkowy, fot. Archiwum prywatne
Omlet szarlotkowy, fot. Archiwum prywatne Omlet szarlotkowy, fot. Archiwum prywatne
  1. Jabłka obierz, wydrąż gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Posyp je cynamonem i odstaw, by nabrały aromatu.
  2. W misce umieść twaróg, jajka i jogurt naturalny, a następnie zmiksuj na jednolitą masę.
  3. Dodaj mąkę, proszek budyniowy oraz cukier i dokładnie połącz z mokrymi składnikami.
  4. Na końcu dorzuć jabłka i delikatnie wymieszaj sylikonową łyżką, by owoce pokryły się ciastem.
  5. Posmaruj patelnię oliwą, rozgrzej i wylej na nią masę twarogową.
  6. Smaż na małym ogniu pod przykryciem, aż spód nabierze apetycznego koloru. Gdy będzie gotowy, delikatnie przewróć omlet i smaż dalej, aż druga strona także się zarumieni.
  7. Podawaj na ciepło z ulubionymi dodatkami, np. miodem, jogurtem, dżemem czy owocami.

PORADA! Obrócenie omletu wcale nie musi być trudne ani kończyć się katastrofą. Wystarczy wykorzystać przykrywkę. Gdy spód się zarumieni, zsuń omlet na przykrywkę, nakryj ją patelnią, a następnie obróć całość jednym, pewnym ruchem. Dzięki temu spokojnie dosmażysz drugą stronę, a placek zachowa swoją formę.

Więcej o: