Ile osób, tyle gustów co do śniadań. Dziś skupimy się jednak na naszej ulubienicy, czyli jajecznicy. Bez względu na to, czy wolisz jajecznicę z grzybami, szynką, szpinakiem albo po prostu ze szczypiorkiem, jedno jest pewne - istota smaku zależy od tego, na czym tę jajecznicę się usmaży. Jedni wolą wytopić boczek lub kiełbasę, inni stawiają na masło. Jednak najpyszniejsza i najbardziej delikatna i kremowa jajecznica wychodzi na innym składniku. Chodzi o najzwyklejszą śmietanę osiemnastkę. Tak robiła moja babcia, gdy byłam mała, i muszę przyznać, że tak, jak rzadko się w czymś zgadzamy, tak w przypadku jedzenia zawsze mówimy jednym głosem: śmietana rządzi.
Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik
Najlepsza kremowa jajecznica. Zrób ją na śmietanie, a przepadniesz
Składniki:
- 4 jajka,
- 1 mała cebulka szalotka,
- kilka plastrów wędliny, boczku lub kawałek kiełbasy,
- czubata łyżka śmietany 18 proc.,
- sól i pieprz do smaku,
- szczypiorek do dekoracji.
Jajecznica na śmietanie - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i dodaj pół łyżki śmietany. Kiedy się roztapia, pokrój cebulę i dodatki, których zamierzasz użyć.
- Następnie podsmaż cebulę i potem dodaj dodatki. Ja zwykle używam boczku, ale ty możesz dodać co wolisz - bardzo polecam wędzonego kurczaka albo rybę. Podsmażaj kilka chwil, aż dodatki się zarumienią.
- Dodaj resztę śmietany i poczekaj, aż się roztopi. Następnie wbij jajka i kiedy białko zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj szpatułką, aż uzyskasz twoją ulubioną konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.