Moja babcia nie smaży jajecznicy na maśle. Rozpuszcza na patelni inny składnik. Jest ultrakremowa

Jajecznica to niekwestionowana królowa polskich śniadań i nic tak nie stawia na nogi i nie dodaje energii jak porcja pysznych, smażonych jajek. Często zastanawiamy się, jak zrobić najlepszą jajecznicę. Okazuje się, że kluczem wcale nie są dodatki, a to, na czym się smaży. Zapomnij o maśle lub smalcu i zastosuj metodę mojej babci. Jest warta grzechu. Jajecznica, nie babcia.

Ile osób, tyle gustów co do śniadań. Dziś skupimy się jednak na naszej ulubienicy, czyli jajecznicy. Bez względu na to, czy wolisz jajecznicę z grzybami, szynką, szpinakiem albo po prostu ze szczypiorkiem, jedno jest pewne - istota smaku zależy od tego, na czym tę jajecznicę się usmaży. Jedni wolą wytopić boczek lub kiełbasę, inni stawiają na masło. Jednak najpyszniejsza i najbardziej delikatna i kremowa jajecznica wychodzi na innym składniku. Chodzi o najzwyklejszą śmietanę osiemnastkę. Tak robiła moja babcia, gdy byłam mała, i muszę przyznać, że tak, jak rzadko się w czymś zgadzamy, tak w przypadku jedzenia zawsze mówimy jednym głosem: śmietana rządzi.

Zobacz wideo Sos dyniowy w tej wersji to mistrzostwo. Przyda się jeszcze jeden pomarańczowy składnik

Najlepsza kremowa jajecznica. Zrób ją na śmietanie, a przepadniesz

Składniki:

  • 4 jajka,
  • 1 mała cebulka szalotka,
  • kilka plastrów wędliny, boczku lub kawałek kiełbasy,
  • czubata łyżka śmietany 18 proc.,
  • sól i pieprz do smaku,
  • szczypiorek do dekoracji.

Jajecznica na śmietanie - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i dodaj pół łyżki śmietany. Kiedy się roztapia, pokrój cebulę i dodatki, których zamierzasz użyć.
  2. Następnie podsmaż cebulę i potem dodaj dodatki. Ja zwykle używam boczku, ale ty możesz dodać co wolisz - bardzo polecam wędzonego kurczaka albo rybę. Podsmażaj kilka chwil, aż dodatki się zarumienią.
  3. Dodaj resztę śmietany i poczekaj, aż się roztopi. Następnie wbij jajka i kiedy białko zacznie się ścinać, delikatnie mieszaj szpatułką, aż uzyskasz twoją ulubioną konsystencję. Pod koniec smażenia dopraw solą i pieprzem.
Więcej o: