Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Skuteczne sposoby na szybkie pozbycie się lodu

Dobrze działające sprzęty AGD ułatwiają nam codzienne czynności. Musimy więc o nie odpowiednio zadbać, by służyły nam jak najdłużej. Tak jest z lodówką i zamrażarką, które trzeba regularnie rozmrażać. Jak zrobić to szybko i skutecznie?

Więcej przydatnych informacji znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sylwia Majcher: Lodówka jest sklepem pierwszego wyboru

Sprzęty AGD służą nam przez całe życie. Dzięki nim możemy cieszyć się świeżym jedzeniem i szybkimi obiadami. Szczególną uwagę warto zwrócić na lodówkę i zamrażarkę. Wymagają one specjalnego traktowania, gdyż co jakiś czas należy je rozmrażać. To sprawi, że produkty znajdujące się w nich nie będą nieświeże lub zepsute. Jak często trzeba rozmrażać lodówkę i zamrażarkę? Co należy zrobić?

Dlaczego trzeba rozmrażać lodówkę i zamrażarkę?

Gruba warstwa lodu, która osadza się na ściankach, sprawia, że wewnątrz sprzętu AGD jest mało miejsca. To może wpłynąć na działanie lodówki i zamrażarki. Co to oznacza? Urządzenia będą potrzebowały więcej prądu, by dobrze pełnić swoją funkcję. Ponadto jedzenie znajdujące się w nich może być niezdatne do spożycia. Tego należy unikać. Warto również pamiętać o regularnym myciu i czyszczeniu wyposażenia co kilka tygodni.

Lodówka i zamrażarka - jak często rozmrażać?

Częstotliwość rozmrażania urządzenia zależy od modelu. W przypadku starszych należy robić to, co dwa miesiące. Nowsze sprzęty, które mają technologię No Frost, wymagają tego co pół roku. W przypadku zamrażarki jest podobnie. Rozmrażanie lodówki może trwać nawet do kilkunastu godzin. Wszystko zależy od ilości lodu, jaka się tam nagromadziła. 

Jak rozmrozić lodówkę i zamrażarkę krok po kroku?

Co należy zrobić, by skutecznie rozmrozić lodówkę i zamrażarkę? Postępuj zgodnie z instrukcją:

  1. Opróżnij wnętrze i zapewnij produktom izolację. 
  2. Pod sprzętem ułóż ściereczki lub postaw miski.
  3. Ureguluj temperaturę do 0 i wyłącz zasilanie.
  4. Zabezpiecz kable przed wodą, by uniknąć spięcia.
  5. Szuflady i półki wyjmij oraz dokładnie umyj. W tym celu możesz użyć ciepłej wody lub wody z dodatkiem płynu do mycia naczyń.
  6. Poczekaj, aż lód się rozpuści i wyczyść lodówkę. Od razu po tym wytrzyj wnętrze do sucha.
  7.  Zamknij drzwiczki i włącz zasilanie.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.