Ugotuj 3 tygodnie przed świętami i zamroź. Dania nie stracą na jakości, a ty zaoszczędzisz sporo czasu

Boże Narodzenie to intensywny czas dla każdego gospodarza. Jeśli urządzasz Wigilię u siebie, musisz przygotować wiele różnych potraw. Warto rozdzielić zadania na kilka dni, żeby później nie być przemęczonym. Podpowiadamy, co można zamrozić przed świętami.

Boże Narodzenie to bez wątpienia jeden z najbardziej magicznych momentów w roku. Cieszymy się na myśl o czasie spędzonym z rodziną i odpoczynku od pracy. Dla wielu osób jest to jednak bardzo intensywny okres. Zapraszają do siebie gości i przygotowują kolację wigilijną, co wiąże się z godzinami spędzonymi na zakupach, a później w kuchni. Żeby było ci trochę lżej, dobrym rozwiązaniem jest kupienie i przygotowanie niektórych potraw wcześniej.

Zobacz wideo Znowu to zrobiliśmy. Testujemy świąteczne menu Magdy Gessler

Jakie potrawy świąteczne można przygotować wcześniej? Jest ich naprawdę sporo

Przygotowania do świąt możesz zacząć już 2-3 tygodnie przed Wigilią. Nie chodzi tylko o zaplanowanie menu, lecz także kupno produktów i rozpoczęcie gotowania. Dzięki temu rozłożysz wydatki, zaoszczędzisz sobie stresu i będziesz mieć więcej czasu, żeby odpocząć. Wiele dań można zamrozić i odgrzać przed wizytą gości. Są to np.:

  • uszka,
  • pierogi,
  • bigos i dania z kapustą,
  • pasztet,
  • biszkopt,
  • paszteciki z ciasta francuskiego albo drożdżowego,
  • makowiec,
  • ryby,
  • zakwas na barszcz.

Zawekować możesz za to kompot z suszu oraz barszcz. Piernik staropolski przygotowuje się jeszcze w listopadzie, a na początku grudnia można zrobić pyszne pierniczki.

Jakie potrawy świąteczne można przygotować wcześniej?
Jakie potrawy świąteczne można przygotować wcześniej? pixabay.com/kaboompics

Czego lepiej nie mrozić? Te potrawy stracą na jakości, jeśli przygotujesz je wcześniej

Wigilia upływa pod znakiem dań jarskich, ale pierwszego i drugiego dnia świąt spokojnie możesz jeść mięso. Na stołach królują aromatyczne pieczenie, schaby, wędliny oraz kiełbasy. Popularną praktyką jest łączenie ich z różnymi owocami: śliwkami, morelami, jabłkami czy żurawiną. Pamiętaj, że nie wszystkie potrawy nadają się do mrożenia albo wekowania. Oto posiłki, które lepiej zrobić na świeżo:

  • zupa grzybowa (po odmrożeniu grzyby mogą stracić aromat),
  • ryba w galarecie,
  • sałatka jarzynowa (jeśli zamrozisz ją po dodaniu majonezu, straci konsystencję),
  • śledzie,
  • sernik (może zrobić się podmokły i kwaśny).

Jeśli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.

Więcej o: