Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Jak zrobić dobre gofry? Takie, żeby nie były za suche, zbite czy przypalone... Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjne gofry z dodatkiem... twarogu. Dzięki niemu będą chrupiące z wierzchu, a delikatne i puszyste w środku. Sprawdźcie przepis i od razu przygotujcie składniki na podwójną porcję!
Żółtka oddzielamy od białek. Wbijamy je do misy robota kuchennego i miksujemy z twarożkiem. Dodajemy mąkę pszenną, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. W drugiej misie ubijamy białka na sztywną pianę. Powoli, porcjami, dodajemy je do masy twarogowej i wszystko mieszamy, aby ciasto było jednolite. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy jej foremki odrobiną oleju. Nakładamy porcje ciasta i zapiekamy, aż gofry będą rumiane po obu stronach.
Gofry twarogowe podajemy tak samo jak tradycyjne. Będą doskonale smakować z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, z masłem orzechowym i startą czekoladą czy miodem.
Jeśli lubicie słone potrawy, z ciasta możecie także zrobić gofry na słono! Należy oczywiście pominąć cukier, a zamiast niego dodać łyżkę soli. Gofry na słono smakują idealnie z wędzonym łososiem, z guacamole lub z pastą z tofu. Aby wzbogacić ciasto, możecie dodać trochę czosnku, podsmażone kawałki boczku bądź zioła prowansalskie.