Puszyste i delikatne gofry? Wystarczy dodać składnik, który powinniście mieć w lodówce

Kolacja na słodko? Pożywne śniadanie na miły początek dnia? Gofry to idealny pomysł na posiłek, który od razu poprawi wam humor. Sprawdźcie, jak zrobić najlepsze, puszyste gofry.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Jak zrobić dobre gofry? Takie, żeby nie były za suche, zbite czy przypalone... Mamy dziś dla was przepis na rewelacyjne gofry z dodatkiem... twarogu. Dzięki niemu będą chrupiące z wierzchu, a delikatne i puszyste w środku. Sprawdźcie przepis i od razu przygotujcie składniki na podwójną porcję!

Gofry twarogowe - przepis

  • 150 g twarogu półtłustego mielonego,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mleka,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 łyżki oleju + olej do smarowania gofrownicy,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Zobacz wideo Prawdopodobnie najlepsza kanapka na świecie

Jak zrobić gofry twarogowe?

Żółtka oddzielamy od białek. Wbijamy je do misy robota kuchennego i miksujemy z twarożkiem. Dodajemy mąkę pszenną, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. W drugiej misie ubijamy białka na sztywną pianę. Powoli, porcjami, dodajemy je do masy twarogowej i wszystko mieszamy, aby ciasto było jednolite. Gofrownicę rozgrzewamy i smarujemy jej foremki odrobiną oleju. Nakładamy porcje ciasta i zapiekamy, aż gofry będą rumiane po obu stronach.

Jak podawać gofry twarogowe?

Gofry twarogowe podajemy tak samo jak tradycyjne. Będą doskonale smakować z bitą śmietaną i ulubionymi owocami, z masłem orzechowym i startą czekoladą czy miodem.

A może gofry na słono?

Jeśli lubicie słone potrawy, z ciasta możecie także zrobić gofry na słono! Należy oczywiście pominąć cukier, a zamiast niego dodać łyżkę soli. Gofry na słono smakują idealnie z wędzonym łososiem, z guacamole lub z pastą z tofu. Aby wzbogacić ciasto, możecie dodać trochę czosnku, podsmażone kawałki boczku bądź zioła prowansalskie.

Więcej o:
Copyright © Agora SA