Więcej przepisów znajdziesz na Gazeta.pl.
Zupę pomidorową kochają zarówno dzieci, jak i dorośli. Można przygotować ją na kilka sposobów, jednak najpyszniejsza wychodzi z kawałków pomidorów. Poza sezonem warto mieć w kuchni puszkę krojonych pomidorów, które również idealnie nadają się do naszej ulubionej zupy. Aby pomidorowa zyskała nowy charakter, oprócz pomidorów w puszcze i aromatycznego bulionu, potrzebne będzie masło i patelnia.
Do przygotowania "zupełnie odmienionej pomidorowej" potrzebujesz:
Na patelni rozgrzewamy masło i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy czosnek zacznie uwalniać swój aromat - wrzucamy pomidory z puszki i całość smażymy na dużym ogniu kilka minut. Doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. W międzyczasie w garnku rozgrzewamy bulion z dodatkiem natki pietruszki. Do gorącego bulionu przekładamy pomidory z patelni i całość gotujemy kilka minut. Następnie całość miksujemy i trzymamy na niewielkim ogniu przez 15-20 minut. Jeżeli lubimy zaprawiane zupy, dodajemy zahartowaną śmietanę lub mascarpone. Tak przygotowana pomidorowa zachwyci cię swoim delikatnym smakiem i aksamitną teksturą. Podawaj z ulubionym makaronem lub czosnkową grzanką.
Wskazówka: Idealnie sprawdzi się także bulion warzywny bądź po prostu zwykły rosół. Warto zawsze mieć w zamrażarce porcję bulionu - wtedy naszą ulubioną zupą możemy cieszyć kiedy tylko przyjdzie nam ochota.