Więcej pysznych przepisów znajdziesz na www.gazeta.pl
Chyba wszyscy uwielbiamy krokiety. Ten zawijany naleśnik z farszem smakuje zawsze, a najpyszniejsze krokiety to te domowe, podane ze szklanką aromatycznego czerwonego barszczu. Sekretem ich wyjątkowego smaku bez wątpienia jest ciasto naleśnikowe, jednak to od nas zależy, jak będą smakować nasze krokiety - wystarczy jedna zmiana, a krokiety zyskają nowy charakter. Farsz, to on nadaje krokietom smaku, możesz przygotować zupełnie inaczej niż dotychczas, a my podpowiemy jak to zrobić.
Składniki na ciasto:
Wszystkie składniki dokładnie miksujemy i odstawiamy na godzinę do lodówki, by ciasto odpoczęło. Następnie na dużej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Na rozgrzanym oleju równomiernie rozprowadzamy ciasto i smażymy około minuty z każdej strony.
Tak przygotowane naleśniki nadziewamy farszem.
Oto trzy pyszne pomysły na farsz do krokietów: Farsz mięsny, farsz wegetariański i farsz z kapustą i grzybami.
Farsz mięsny:
Pokrojoną cebulę podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy mięso z rosołu i całość mieszamy. Kiedy całość delikatnie się podsmaży, dodajemy ugotowaną marchewkę z rosołu i wszystko przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Tak przygotowany farsz doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Jeżeli farsz do krokietów będzie zbyt suchy, można dolać do niego trochę rosołu. Całość dokładnie mieszamy i nakładamy na nasze naleśniki. Zwijamy je w rulon, panierujemy najpierw w jajku i bułce tartej, a następnie na rozgrzanym tłuszczu smażymy na złoty kolor.
Farsz wegetariański:
Cebulę pokrojoną w drobną kostkę wrzucamy na rozgrzane masło. Następnie dodajemy drobno pokrojony czosnek i całość mieszamy. Należy uważać, by nie przypalić czosnku. Pieczarki kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce. Następnie wrzucamy pieczarki na patelnie z cebulą i czosnkiem i całość smażymy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Pod koniec duszenia doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Przygotowane wcześniej naleśniki smarujemy pieczarkowym farszem, zwijamy w rulon, panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Farsz z kapusty i grzybów:
Dzień przed planowanym przyrządzeniem krokietów z kapustą i grzybami, moczymy suszone grzyby. Następnie gotujemy je przez około godzinę w wodzie z moczenia, by zachować aromat grzybów. Kiszoną kapustę gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego (jeśli jest dla nas zbyt kwaśna, możemy ją przepłukać). Gdy kapusta się ugotuje, odciskamy ją z wody i kroimy. Następnie drobno kroimy cebulę i podsmażamy ją na odrobinie oleju. W tym czasie drobno kroimy ugotowane grzyby (można przepuścić je przez maszynkę do mielenia). Następnie grzyby i kapustę dodajemy do szklącej się cebuli, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i całość dusimy na wolnym ogniu około pół godziny, nieustannie mieszając. Kiedy farsz jest gotowy, odstawiamy go do przestygnięcia. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze naleśniki, zawijamy w rulon, panierujemy i smażymy na złoty kolor.
Tak przygotowane krokiety na pewno zachwycą cię swoim smakiem i różnorodnością. Podaj do nich pyszny barszcz czerwony i zachwyt gwarantowany.