Schab ze śliwką - trzy sprawdzone i rewelacyjne przepisy na bożonarodzeniowy obiad

Schab ze śliwką to danie, którego nie może zabraknąć podczas świąt Bożego Narodzenia. Jednak to nie jedyna okazja, aby zaserwować bliskim tę potrawę. Sprawdzi się ona nawet jako dodatek do kanapek lub ciepła kolacja.

Boże Narodzenie już za 14 dni. Większość osób zaczyna się powoli zastanawiać nad tym, co przygotować. W tym roku może warto wypróbować czegoś nowego, ale jednocześnie tradycyjnego? Zobacz nasze trzy proste przepisy na schab ze śliwką. 

Zobacz wideo Bigos staropolski. Idealny na bożonarodzeniowy obiad

Schab pieczony ze śliwką - dowiedz się, jak wykonać schab ze śliwką pieczony w naczyniu

Schab pieczony ze śliwką to doskonała propozycja obiadu lub uroczystej kolacji. Możemy zaserwować go zwłaszcza podczas drugiego dnia świąt Bożego Narodzenia. Przejdźmy zatem do wykonania:

Schab ze śliwką przepis:

Składniki:

  • około 2 kilogramów schabu,
  • 300-400 g śliwek suszonych,
  • czosnek,
  • przyprawy: tymianek, pieprz, majeranek, słodka papryka, sól kłodawska lub himalajska,
  • 1-2 łyżki miodu,
  • około 10-15 łyżek oliwy z oliwek.

Sposób wykonania:

  1. Na początku myjemy dokładnie mięso. Następnie osuszamy je. Najlepiej jest to wykonać papierowym ręcznikiem. Dalej przystępujemy do wykonania małych otworów. Posłużą one przede wszystkim do tego, aby nadziać mięso suszonymi śliwkami. Przed tym możemy je przekroić na mniejsze kawałki.
  2. Drugi krok to wykonanie marynaty. Mieszamy ze sobą oliwę, miód, przyprawy, wyciśnięty czosnek. Nacieramy mięso gotową masą i wkładamy do naczynia.
  3. Potem, wkładamy wszystko do lodówki. Najlepiej na noc.
  4. Następnego dnia wyciągamy mięso i pieczemy przez około 120 minut w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza. Musimy jednak pamiętać o tym, że każdy piekarnik na nieco inne działanie i czas może odbiegać od podanego.

Więcej świątecznych przepisów na stronie głównej Gazeta.pl.

Tradycyjny schab ze śliwką - czyli klasyk na świątecznym stole. Przepis na schab ze śliwką w rękawie

Tradycyjny schab ze śliwką to bardzo dobra propozycja obiadu pod wieloma względami. Po pierwsze jest to potrawa, którą zaliczamy do wykwintnych. Po drugie - zachwyca niezwykłym aromatem, a suszone śliwki dodają nam odrobiny słodyczy. Z całą pewnością będzie to popisowe danie podczas rodzinnych uroczystości. Oto i receptura na klasyczny schab:

Składniki:

  • około 1-1,5 kilograma schabu dobrej jakości i bez kości,
  • około 200 g suszonych śliwek,
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, tradycyjna przyprawa do karkówki,
  • 3 łyżki oleju roślinnego.

Przyrządzenie:

  1. Pierwszym krokiem jest porządne umycie mięsa. Musimy pozbyć się także niechcianych elementów. Możemy zaliczyć tu skórki itd.
  2. Następnie musimy osuszyć mięso ręcznikiem kuchennym.
  3. Potem dokładnie nacieramy schab majerankiem.
  4. Dalej przechodzimy do wykonania otworów w mięsie. Dziury powinny być równomiernie rozmieszczone. Będziemy nadziewać w nie pokrojone suszone śliwki.
  5. W oddzielnej miseczce rozrabiamy przyprawę do mięsa z olejem, solą i pieprzem.
  6. Mięso umieszczamy w kuchennym rękawie i pieczemy, aż będzie ono gotowe. Musi być miękkie i lekko zarumienione.
  7. Temperatura powinna osiągnąć około 180 stopni. Jednakże jest to kwestia umowna - każdy piekarnik jest inny.

Schab ze śliwką w galarecie w kilku punktach

Schab ze śliwką w galarecie - jak go wykonać? Przychodzimy z pomocą! Wykonanie schabu w galarecie nie jest aż tak skomplikowane, jak może się to wielu ludziom wydawać. Z przepisem poradzą sobie nawet początkujący kulinarni amatorzy:

Do wykonania dania będziemy potrzebować:

  • około kilograma schabu - musi być bez kości,
  • 150 gram śliwek w wersji suszonej,
  • duża łyżka musztardy,
  • pęczek włoszczyzny - najlepiej z ekologicznych upraw,
  • przyprawy: liście laurowe, sól, pieprz, ziele angielskie, przyprawa do mięsa (karkówki),
  • opakowanie żelatyny,
  • około 5 łyżeczek dobrego wina porto,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • około 0,7 litra wody.

Wykonanie w punktach:

  1. Mięso umyć i osuszyć.
  2. Wykonać w nim otwory i włożyć w nie śliwki.
  3. Wysmarować mięso przyprawą, oliwą i musztardą. Wcześniej oczywiście je wymieszać.
  4. Schab piec w woreczku przez około 45-50 minut. Ostudzić mięso.
  5. Przygotować bulion. Około 0.7 litra.
  6. W przecedzonym bulionie rozpuścić żelatynę. Wlać wino. Odstawić aż zrobi się galaretka.
  7. Schab pokroić, ułożyć na naczyniu i zalać galaretką. Wstawić do lodówki na około 20 minut.

Mamy nadzieję, że ułatwiliśmy Wam świąteczno-kulinarne przygotowania. Oby przepisy wyszły wzorowo, a unoszący się aromat potraw rozszedł się po całym domu. Z pewnością dania przypadną do gustu nawet największym smakoszom.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.