Idealny pomysł na schab na obiad? Schab ze śliwką jest wykwintny i smakuje każdemu!

Jeśli szukasz prostego i efektownego przepisu, który zachwyci gości to wybierz schab na obiad. Takim przepisem może być schab ze śliwką, który smakuje wykwintnie i jest idealny na elegancki obiad z rodziną, świąteczny posiłek, czy spotkanie z bliskimi przy stole bez okazji.

Schab można przyrządzić na mnóstwo sposobów. Dobrze znany wszystkim kotlet schabowy to jedno z najprostszych rozwiązań. To mięso jest delikatne w smaku, jeśli poddamy je wystarczającej obróbce termicznej. Znakomicie smakuje w sosach i jako rolada. Eleganckim i prostym przepisem jest schab ze śliwką, który będzie dobry na ciepło, jako danie obiadowe, ale też na zimno, jako dodatek na kanapkę, lub z odrobiną chrzanu czy ćwikły jako przystawka. Poznaj przepis na to wyjątkowe danie. Jest bardzo łatwy.

Zobacz wideo Kotlet wołowy a la schabowy

Jak zrobić schab na obiad? Schab ze śliwką to pyszne i eleganckie danie

Schab z owocami jadali dawniej królowie. Dziś zwykli śmiertelnicy również mogą sobie pozwolić na takie produkty. Schab, ale też suszone owoce są ogólnie dostępne i tworzą niesamowitą kombinację smaków. Słodycz suszonych śliwek i delikatne mięso idealnie się równoważą. Aby przygotować schab ze śliwką potrzebujemy odpowiednich składników. Bardzo ważne są zioła, których użyjemy do marynaty.

Przepis na schab ze śliwką. Te produkty będą niezbędne

Aby przyrządzić schab ze śliwką potrzebne będą:

  • 1 kg schabu bez kości
  •  4 łyżki oleju
  • 100 g suszonych lub wędzonych śliwek 
  • 1 łyżka musztardy
  • sól morska
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki majeranku
  • świeżo zmielony pieprz czarny

Receptura idealna na schab ze śliwką. Jak zrobić schab na obiad?

Umyty i osuszony schab na początku nacieramy obficie olejem wymieszanym z solą, pieprzem, przepuszczonym przez praskę czosnkiem i majerankiem. Ważne, aby mięso wchłonęło cały aromat ziół. Ostrym, długim i cienkim nożem nacinamy otwór na środku schabu, w taki sposób aby powstała długa kieszonka sięgająca prawie przeciwległego końca mięsa. Teraz czas, aby nafaszerować go śliwką. Środek nacieramy musztardą i za pomocą trzonka noża lub drewnianej łyżki wkładamy do środka śliwki, dociskając mocno. Spinamy otwór kieszonki wykałaczką. Następnie odkładamy do lodówki na co najmniej 12 godzin. Kolejnego dnia wyjmujemy schab i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, następnie rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej schab. Teraz smażymy na dużym ogniu po kilka minut z każdej strony do uzyskania mocno brązowego koloru. Kolejny etap to włożenie schabu w specjalny rękaw lub naczynie żaroodporne. Pieczemy ok. godziny i kroimy na soczyste plastry podając z ulubionymi dodatkami. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.