Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl
Sernik to ciasto, które smakuje doskonale i na co dzień, i od święta. Jeśli planujecie potrenować pieczenie przed Bożym Narodzeniem, wypróbujcie przepis na tradycyjny sernik z piętnastu jajek. Naje się rodzina, najedzą się znajomi, a serniczka zostanie jeszcze na wieczorne podjadanie. Sprawdźcie, jak go upiec.
Składniki:
Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier puder, ucieramy mikserem na puszystą masę. Twaróg łączymy z serkiem z wiaderka. Porcjami przekładamy ser do masy z żółtek, cały czas mieszając mikserem kuchennym. Potem wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy.
Dużą blachę (ok. 25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią całą masę serową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę (grzanie tylko od dołu). Po tym czasie włączamy grzanie góra-dół i pieczmy jeszcze przez około pół godziny. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki, ale ciasta nie wyjmujemy ze środka, by nie opadło - czekamy, aż wystygnie.
Czekoladę łamiemy na kawałki. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i wlewamy mleko. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wtedy polewamy nią ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystko dobrze zastygło .