Sernik z 15 jaj? Dlaczego nie! Naje się cała rodzina. Jak się za niego zabrać? [PRZEPIS]

Marzy wam się sernik jak u babci? Na początek przygotujcie... piętnaście jajek. Mamy dla was przepis na pyszne, tradycyjne ciasto, które wystarczy spokojnie na wyżywienie licznej rodziny lub dużej grupy znajomych. Jak go upiec?

Więcej podobnych artykułów znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl

Sernik to ciasto, które smakuje doskonale i na co dzień, i od święta. Jeśli planujecie potrenować pieczenie przed Bożym Narodzeniem, wypróbujcie przepis na tradycyjny sernik z piętnastu jajek. Naje się rodzina, najedzą się znajomi, a serniczka zostanie jeszcze na wieczorne podjadanie. Sprawdźcie, jak go upiec.

Sernik z piętnastu jaj - przepis

Składniki:

  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka,
  • 1 kg twarogu półtłustego,
  • 15 średnich jajek,
  • 400 g cukru,
  • opakowanie cukru z dodatkiem prawdziwej wanilii,
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 100 g czekolady mlecznej,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki mleka

Jak zrobić sernik z piętnastu jaj?

Białka oddzielamy od żółtek. Do żółtek wsypujemy cukier i cukier puder, ucieramy mikserem na puszystą masę. Twaróg łączymy z serkiem z wiaderka. Porcjami przekładamy ser do masy z żółtek, cały czas mieszając mikserem kuchennym. Potem wsypujemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i budyń. Wszystko dokładnie mieszamy.

Zobacz wideo Kremowy sernik dyniowy

Dużą blachę (ok. 25x36 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy na nią całą masę serową. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez godzinę (grzanie tylko od dołu). Po tym czasie włączamy grzanie góra-dół i pieczmy jeszcze przez około pół godziny. Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwiczki, ale ciasta nie wyjmujemy ze środka, by nie opadło - czekamy, aż wystygnie.

Czekoladę łamiemy na kawałki. W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy czekoladę i wlewamy mleko. Mieszamy, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Wtedy polewamy nią ciasto i odstawiamy w chłodne miejsce, aby wszystko dobrze zastygło .

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.