Zupa grzybowa z ziemniakami. Jakich grzybów użyć?

Zupa grzybowa to nieodłączny element jesiennego jadłospisu Polaków. Jest pyszna, aromatyczna i rozgrzewająca. Jakich grzybów użyć, żeby zupa grzybowa była przepyszna? Przepis na zupę grzybową jest banalny, a efekt smakowy zależy od ciebie i rodzaju grzybów, z których ją ugotujesz.

Więcej przepisów na pyszne zupy znajdziesz na stronie www.gazeta.pl

Zupa grzybowa to danie, które w zasadzie się nie nudzi, wszystko za sprawą różnorodności grzybów, których używamy podczas gotowania. Późna jesień i miesiące zimowe to czas, kiedy w naszej kuchni królują grzyby suszone, a zupa na grzybach suszonych to absolutne objawienie kulinarne. Jeśli tylko masz w kuchni słoik suszonych grzybów, jesteś szczęściarzem - twoja zupa grzybowa będzie obłędna. 

Soup,Of,Sauerkraut,White,CabbageKapuśniak - przepis na rozgrzewający klasyk. Trik z kapustą

Zupa grzybowa z ziemniakami - przepis:

Składniki:

  • około 100 - 130 g suszonych grzybów (najlepiej borowików lub koźlarzy)
  • 2,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
  • kilogram ziemniaków
  • sól, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy
  • marchewka (może być z wywaru)

Zupa grzybowa z ziemniakami - sposób wykonania:

  1. Dzień przed planowanym ugotowaniem zupy, namocz suszone grzyby. Zalej je wodą i odstaw na całą noc.
  2. Zagotuj bulion warzywny bądź rosół i dodaj do niego grzyby razem z wodą, w której się moczyły. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Całość gotuj na wolnym ogniu około 20 minut, aż grzyby będą miękkie.
  3. Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki dodaj do gotującej się zupy, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie.
  4. Zetrzyj marchewkę na grubych oczkach, dodaj do zupy i gotuj na wolnym ogniu jeszcze kilka minut.
  5. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.

CarbonaraPolacy zbulwersowani nazwą dania we włoskiej restauracji. Dlaczego?

Wskazówka: Jeśli nie masz czasu, by namoczyć grzyby przez noc, istnieje rozwiązanie. Zalej grzyby wrzątkiem i przykryj przykrywką na około godzinę. Później gotuj je trochę dłużej w wywarze, aż będą miękkie. Jeśli natomiast nie masz suszonych grzybów, sprawdzą się także pieczarki. Wtedy wystarczy je podsmażyć na patelni i cieszyć się wspaniałym smakiem i aromatem zupy grzybowej.

Zobacz wideo
Więcej o: