Więcej sprawdzonych przepisów znajdziesz na stronie Gazeta.pl
Bywają dni, kiedy kawałek domowego ciasta jest na wagę złota. Niespodziewana wizyta gości? Za mało czasu w przedświątecznym rozgardiaszu? Lodówka świeci pustkami, a masz ochotę na coś słodkiego? Ten przepis zda egzamin w każdej z tych sytuacji.
To też się przyda:
1. Rozgrzej piekarnik do 170 st. C.
2. Rozpuść połamaną na kawałki czekoladę w kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie się rozpuści - wymieszaj dokładnie i odstaw do ostygnięcia.
3. Blaszkę wyłóż folią aluminiową i wysmaruj tłuszczem.
4. Ubij na sztywno białka.
5. Do dużej misji włóż twaróg lub serek, stopniowo dodawaj żółtka, miksując.
6. Do twarogu dodaj stopniowo białka, cały czas delikatnie miksując.
7. Na koniec wlej rozpuszczoną czekoladę i wymieszaj.
8. Zagotuj wodę w czajniku.
9. Przelej masę do foremki i wyrównaj powierzchnię.
10. Włóż mniejszą blaszkę z ciastem do większej. Ostrożnie wlej do dużej blachy gorącą wodę. Uważaj, żeby nie miała styczności z masą sernikową.
11. Piecz 15 minut w 170 stopniach. Zmniejsz później temperaturę do 160 st. C. i piecz kolejne 20 min. Po upływie tego czasu wyłącz piekarnik, ale nie wyciągaj jeszcze ciasta. Powinno zostać w piekarniku dodatkowe 20 min.
12. Ostudź ciasto i udekoruj cukrem pudrem i owocami.