Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl
Na naszych stołach wigilijnych od dawna swoje honorowe miejsce zajmują ryby. Wśród nich znajdziemy królującego karpia, ale także inne potrawy składające się z filetów ryb. Dlatego przygotowywanie 12 potraw nie może obejść się bez nich. Co w sytuacji, gdy zapomnieliśmy szybciej wyciągnąć zamrożoną rybę? Są na to skuteczne sposoby.
Każde mięso, a zwłaszcza to rybie jest produktem szczególnie wrażliwym na temperaturę. Pod wpływem ciepła szybko się psuje i zaczyna wydzielać nieprzyjemną zapach. Dlatego też zaraz po złowieniu i obraniu, ryby transportowane są do specjalnie przygotowanych chłodni, by stamtąd możliwie jak najszybciej trafić do sklepowych lodówek. Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów absolutnie nie wolno mrozić drugi raz.
Zamrożone mięso zawsze najlepiej rozmrażać w lodówce zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych. Jeśli niestety nie masz na to aktualnie czasu oto kilka sposobów na szybkie jej rozmrożenie:
Dość znana tradycją Bożonarodzeniową w Polsce jest to, że na świątecznym stole pojawia się karp, ale czy wiesz, skąd się ona wzięła? W PRL-u przeważnie ludziom wszystkiego brakowało. Na kilka tygodni przed Świętami rzucano w zakładach pracy tony tej ryby. Jest ona bowiem gatunkiem, który łatwo było hodować na masową skalę, by starczyło dla wszystkich. Dlatego to właśnie ona jest jedną z 12 wigilijnych dań.