Jak szybko odmrozić rybę? Są na to niezawodne sposoby, dzięki którym nie będziesz czekać godzinami

Wigilia już dziś, a ty zapomniałaś szybciej wyciągnąć rybę na wieczorną ucztę? Teraz po twojej głowie krąży pytanie: jak szybko odmrozić rybę tak, aby się nie rozleciała i była tak samo smaczna? Mamy na to skuteczne sposoby.

Więcej podobnych artykułów przeczytasz na stronie głównej Gazeta.pl

Na naszych stołach wigilijnych od dawna swoje honorowe miejsce zajmują ryby. Wśród nich znajdziemy królującego karpia, ale także inne potrawy składające się z filetów ryb. Dlatego przygotowywanie 12 potraw nie może obejść się bez nich. Co w sytuacji, gdy zapomnieliśmy szybciej wyciągnąć zamrożoną rybę? Są na to skuteczne sposoby.

Zobacz wideo Szadkowska: Zaledwie 26% ankietowanych deklaruje, że chce kupić żywego karpia

Jak ryba trafia na nasz stół, czyli dlaczego mrozimy ryby? Wyjaśnienie jest proste

Każde mięso, a zwłaszcza to rybie jest produktem szczególnie wrażliwym na temperaturę. Pod wpływem ciepła szybko się psuje i zaczyna wydzielać nieprzyjemną zapach. Dlatego też zaraz po złowieniu i obraniu, ryby transportowane są do specjalnie przygotowanych chłodni, by stamtąd możliwie jak najszybciej trafić do sklepowych lodówek. Pamiętaj, że raz rozmrożonych produktów absolutnie nie wolno mrozić drugi raz.

Jak szybko odmrozić rybę tak, aby była nadal smaczna? Są na to skuteczne sposoby

Zamrożone mięso zawsze najlepiej rozmrażać w lodówce zachowuje wtedy najwięcej wartości odżywczych. Jeśli niestety nie masz na to aktualnie czasu oto kilka sposobów na szybkie jej rozmrożenie:

  1. Jeśli nie masz zupełnie czasu na rozmrażanie ryby, po prostu omiń ten etap. Jest to najszybszy sposób. Jeszcze zamrożoną rybę możesz przygotować na parze i użyć do wigilijnych potraw. W takiej formie możesz też zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku.
  2. Jeśli chcesz zaoszczędzić na czasie, wystarczy, że zamrożoną rybę umieścisz pod bieżącą wodą. Następnie stopniowo zwiększysz temperaturę strumienia wody, do momentu aż woda będzie letnia. Nigdy nie polewaj ryby wrzątkiem! Ostatnim etapem jest posypanie jej solą, to zdecydowanie przyśpiesza proces rozmrażania.
  3. Ostatnim sposobem jest szybkie i wygodne rozmrażanie ryby w piekarniku. Najlepiej tak rozmrażać ryby, które następnie będziemy piec lub smażyć. W tym przypadku zamrożoną rybę należy umieścić w naczyniu i włożyć do piekarnika. Wraz ze wzrostem temperatury i nagrzewaniem się pieca, ryba będzie stopniowo się rozmrażać.

Świąteczne tradycje: wśród 12 potraw wigilijnych jest też karp. Jaka jest jego historia?

Dość znana tradycją Bożonarodzeniową w Polsce jest to, że na świątecznym stole pojawia się karp, ale czy wiesz, skąd się ona wzięła? W PRL-u przeważnie ludziom wszystkiego brakowało. Na kilka tygodni przed Świętami rzucano w zakładach pracy tony tej ryby. Jest ona bowiem gatunkiem, który łatwo było hodować na masową skalę, by starczyło dla wszystkich. Dlatego to właśnie ona jest jedną z 12 wigilijnych dań.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.