Żurek - przepis idealny na zbliżające się święta. Kiedy jest Wielkanoc 2022?

Żurek to istota polskiej kuchni oraz smak radosnego święta, jakim jest Wielkanoc. Na wielkanocnym stole nie może bowiem zabraknąć gęstego, aromatycznego żurku z jajkiem i białą kiełbaską. Tylko kiedy w tym roku wypada Wielkanoc? Na świąteczne frykasy musimy niestety trochę poczekać, ale już dziś sprawdźcie nasz przepis na najlepszy żurek.

Więcej przepisów na wielkanocne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Święta Wielkanocne to jedno ze świąt ruchomych, co oznacza, że każdego roku wypadają innego dnia i nie mają stałej daty w kalendarzu. Wielkanoc zależy bowiem od daty pierwszej wiosennej pełni księżyca - w obrządku zachodnim, Wielkanoc obchodzi się w pierwszą niedzielę po pierwszej pełni i zazwyczaj jest to między 22 marca a 25 kwietnia. To kiedy w taki razie wypada Wielkanoc 2022? Cóż, w tym roku stosunkowo późno, bo Wielka Niedziela przypada dopiero na dzień 17 kwietnia. Nie znaczy to jednak, że musimy tak długo czekać z zaplanowaniem świąt. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis, bez którego w wielu domach nie ma mowy o świętowaniu tego radosnego dnia. Mowa oczywiście o żurku. Jak zrobić idealny, aromatyczny żurek? Na początek zadbaj o dobrej jakości mięso i przyprawy - czosnek i majeranek to absolutna postawa. No i oczywiście żur - nie musisz robić go samodzielnie, dostaniesz go w każdym sklepie.

Żurek - przepis:

Lista składników:

  • 300 g wędzonych żeberek
  • 300 g wędzonych kości wieprzowych
  • 200 g wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
  • 500 g białej surowej kiełbasy
  • 500-600 ml żuru z butelki lub domowego zakwasu
  • 2 litry lekkiego bulionu warzywnego
  • 2 łyżki majeranku
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
  • 2 łyżki startego chrzanu
  • do podania: żytni chleb oraz jajka ugotowane na twardo.

Żurek - sposób wykonania:

  1. Żeberka, boczek lub kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka razem z kośćmi wieprzowymi. Boczek możesz wcześniej wytopić w garnku. Zalej całość bulionem i na wolnym ogniu gotuj przez pół godziny. Następnie zbierz szumowiny, dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela i gotuj kolejne 20 minut.
  2. Do gotującego się wywaru włóż w całości białą kiełbasę. Gotuj ją przez 15 minut. W tym czasie na suchej patelni chwilkę podpraż majeranek, by uwolnił swój aromat. Przełóż go do zupy. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
  3. Butelkę z żurem dokładnie wstrząśnij i wlej do zupy najpierw 400 ml i sprawdź kwaśność, w razie potrzeby dolej więcej. Następnie dodaj chrzan według uznania i wyjmij z zupy białą kiełbasę. Ostrożnie obierz ją z otoczki i pokrój na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć kiełbasę do zupy, dopraw sola i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodaj kilka łyżek gęstej śmietany. Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kromką domowego pieczywa - najlepiej żytniego na zakwasie.

Żurek robi się bardzo łatwo i nie wymaga od nas zbyt dużo czasu. Zrób żurek dziś na obiad w ramach ćwiczeń do Wielkanocy 2022, bo tym smakiem wcale nie musisz cieszyć się od święta. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA