Więcej przepisów na wielkanocne smakołyki znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Święta Wielkanocne to jedno ze świąt ruchomych, co oznacza, że każdego roku wypadają innego dnia i nie mają stałej daty w kalendarzu. Wielkanoc zależy bowiem od daty pierwszej wiosennej pełni księżyca - w obrządku zachodnim, Wielkanoc obchodzi się w pierwszą niedzielę po pierwszej pełni i zazwyczaj jest to między 22 marca a 25 kwietnia. To kiedy w taki razie wypada Wielkanoc 2022? Cóż, w tym roku stosunkowo późno, bo Wielka Niedziela przypada dopiero na dzień 17 kwietnia. Nie znaczy to jednak, że musimy tak długo czekać z zaplanowaniem świąt. Dziś mamy dla was tradycyjny przepis, bez którego w wielu domach nie ma mowy o świętowaniu tego radosnego dnia. Mowa oczywiście o żurku. Jak zrobić idealny, aromatyczny żurek? Na początek zadbaj o dobrej jakości mięso i przyprawy - czosnek i majeranek to absolutna postawa. No i oczywiście żur - nie musisz robić go samodzielnie, dostaniesz go w każdym sklepie.
Żurek - przepis:
Lista składników:
- 300 g wędzonych żeberek
- 300 g wędzonych kości wieprzowych
- 200 g wędzonego boczku lub wędzonej kiełbasy
- 500 g białej surowej kiełbasy
- 500-600 ml żuru z butelki lub domowego zakwasu
- 2 litry lekkiego bulionu warzywnego
- 2 łyżki majeranku
- 3-4 ząbki czosnku
- sól, pieprz, liście laurowe, ziela angielskie
- 2 łyżki startego chrzanu
- do podania: żytni chleb oraz jajka ugotowane na twardo.
Żurek - sposób wykonania:
- Żeberka, boczek lub kiełbasę pokrój na mniejsze kawałki i włóż do garnka razem z kośćmi wieprzowymi. Boczek możesz wcześniej wytopić w garnku. Zalej całość bulionem i na wolnym ogniu gotuj przez pół godziny. Następnie zbierz szumowiny, dodaj kilka listków laurowych oraz kilka kulek ziela i gotuj kolejne 20 minut.
- Do gotującego się wywaru włóż w całości białą kiełbasę. Gotuj ją przez 15 minut. W tym czasie na suchej patelni chwilkę podpraż majeranek, by uwolnił swój aromat. Przełóż go do zupy. Następnie dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Butelkę z żurem dokładnie wstrząśnij i wlej do zupy najpierw 400 ml i sprawdź kwaśność, w razie potrzeby dolej więcej. Następnie dodaj chrzan według uznania i wyjmij z zupy białą kiełbasę. Ostrożnie obierz ją z otoczki i pokrój na mniejsze kawałki. Ponownie wrzuć kiełbasę do zupy, dopraw sola i pieprzem do smaku. Opcjonalnie dodaj kilka łyżek gęstej śmietany. Gotowy żurek podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem oraz kromką domowego pieczywa - najlepiej żytniego na zakwasie.
Żurek robi się bardzo łatwo i nie wymaga od nas zbyt dużo czasu. Zrób żurek dziś na obiad w ramach ćwiczeń do Wielkanocy 2022, bo tym smakiem wcale nie musisz cieszyć się od święta. Smacznego!