Dlaczego tak bardzo lubimy pierogi z jagodami? Jeden z powodów już znamy: dla bardzo wielu osób jest to niezapomniany smak z dzieciństwa. Pierogi ze słodkimi leśnymi jagodami niektórym przygotowywała babcia, w przypadku innych robiła je mama. Bezsprzecznie są to jedne z ulubionych pierogów z owocami. Dawniej było to danie raczej sezonowe, obecnie możemy skorzystać także z jagód mrożonych. Chociaż nie są tak aromatyczne, to i one doskonale smakują otoczone cienkim ciastem.
Pierogi z jagodami można też lubić z bardzo praktycznego powodu - ich przygotowanie jest dosyć proste. Wystarczy we wcześniej zrobione ciasto włożyć owoce i ugotować. Nie ma potrzeby przygotowywania specjalnego farszu tak, jak ma to miejsce w przypadku pierogów z soczewicą, serem lub mięsem.
Jak przygotować pierogi z jagodami? Składniki w tym przypadku nie są za bardzo wyszukane. Oczywiście podstawą są dojrzałe jagody. Reszta składników to przede wszystkim produkty potrzebne do przygotowania ciasta. Na ponad 50 sztuk pierogów potrzebne będzie więc:
Wiemy już, z czego będziemy robić pierogi z jagodami. Jak przygotować ciasto? Nie różni się ono przesadnie od tych, które spotkamy w innych rodzajach pierogów. Warto jednak, aby było stosunkowo cienkie.
Od czego zacząć? Pierwszą czynnością jest przesianie mąki po to, żeby ciasto było gładkie i pozbawione grudek. Najlepiej przesiać je bezpośrednio na stolicę. Następnie dodajemy sól wraz z roztopionym masłem. Ciasto zagniatamy, podlewając je ciągle wodą. Ważne jest wykorzystanie takiej ilości wody, jaką mąka będzie w stanie przyjąć. Wyrabia się je dotąd, aż będzie elastyczne. Równocześnie nie może być też zbyt twarde.
Jak zrobić pierogi z jagodami krok po kroku? Ciasto już czeka na wykorzystanie. Pora więc zająć się farszem, który jest wyjątkowo prosty. W przypadku świeżych jagód najwięcej pracy będziemy mieli z płukaniem owoców. Przyniesione wprost z lasu są na pewno najsmaczniejsze, ale trzeba z nich wybrać listki. Następnie trzeba je osuszyć na sicie i przesypać do miski odpowiednich rozmiarów. Musi być na tyle duża, by można było dosypać do znajdujących się w niej jagód cukier i całość dobrze wymieszać.
Ciasto należy podzielić na dwie części. Jedną z nich należy cienko rozwałkować, wycinając krążki. Łyżeczką nakłada się do nich farsz i delikatnie zakleja. Przy wyrabianiu dużej liczby pierogów, warto je przykryć ściereczką. Inaczej będą obsychać. W tym czasie warto już zagotować wodę w odpowiednio dużym garnku. Gotuje się je po kilkanaście sztuk dwie minuty od wypłynięcia.
Co do pierogów z jagodami? Pierwszym wyborem praktycznie zawsze jest śmietana. Czasem można się spotkać z serwowaniem ich w sosie ze śmietany, jogurtu naturalnego i wanilii. Niekiedy spotyka się jednak to smaczne danie polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Zobacz też: Ciasto na pierogi - przepis babci. Pamiętaj o temperaturze wody, a będzie delikatne i elastyczne