Więcej kulinarnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Przepis na ciasto na pierogi pozornie jest banalny, a jeden błąd może je łatwo zepsuć. Idealne ciasto na pierogi to takie, które jest delikatne i elastyczne, łatwo daje się wałkować i nie "ucieka" spod wałka. Nasz przepis właśnie taki jest - zrezygnuj z jajka, które tylko niepotrzebnie utwardzi twoje ciasto. Teraz twoje pierogi będą mistrzowskie.
Ciasto na pierogi - przepis:
Składniki:
- ok. 300 g mąki pszennej typ 500
- 25 g masła
- niepełna szklanka gorącej wody (200 ml)
- szczypta drobnej soli
Ciasto na pierogi bez jajka - jak je wyrobić?
- Zagotuj wodę i napełnij nią 3/4 szklanki. Włóż do niej masło i poczekaj, aż się rozpuści.
- Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj sól. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i zagarniaj ciasto ręką. Kiedy wlejesz już całą wodę, zacznij zagniatać. Rób to energicznie przez 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i delikatne.
- Ciasto uformuj w kształt kuli i przykryj je ściereczką. Odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Następnie podziel kulę ciasta na części. Każdą z części cienko rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wycinaj z ciasta okręgi i nadziewaj farszem. Szczelnie zlep końce i gotuj w osolonym wrzątku.
Pierogi z takiego ciasta wyjdą idealne. Ciasto na pierogi bez jajka jest bardzo łatwe we współpracy, zrób i przekonaj się sam.