Co zrobić, by ciasto na pierogi było idealne? Wystarczy pominąć jeden składnik. O co chodzi?

Pierogi to ukochane danie Polaków, ale ich przygotowanie bywa męczące, szczególnie gdy nasze ciasto nie chce współpracować. Ciasto na pierogi powinno być delikatne, elastyczne i łatwe do wałkowania. My wiemy, jak to osiągnąć. Przepis na ciasto na pierogi bez jajka to gwarancja sukcesu.

Więcej kulinarnych trików znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Przepis na ciasto na pierogi pozornie jest banalny, a jeden błąd może je łatwo zepsuć. Idealne ciasto na pierogi to takie, które jest delikatne i elastyczne, łatwo daje się wałkować i nie "ucieka" spod wałka. Nasz przepis właśnie taki jest - zrezygnuj z jajka, które tylko niepotrzebnie utwardzi twoje ciasto. Teraz twoje pierogi będą mistrzowskie.

Ciasto na pierogi - przepis:

Składniki:

  • ok. 300 g mąki pszennej typ 500
  • 25 g masła
  • niepełna szklanka gorącej wody (200 ml)
  • szczypta drobnej soli

Ciasto na pierogi bez jajka - jak je wyrobić?

  1. Zagotuj wodę i napełnij nią 3/4 szklanki. Włóż do niej masło i poczekaj, aż się rozpuści.
  2. Na stolnicę przesiej mąkę i dodaj sól. Stopniowo wlewaj gorącą wodę i zagarniaj ciasto ręką. Kiedy wlejesz już całą wodę, zacznij zagniatać. Rób to energicznie przez 7 minut, aż ciasto będzie gładkie i delikatne.
  3. Ciasto uformuj w kształt kuli i przykryj je ściereczką. Odłóż na 15 minut, by odpoczęło. Następnie podziel kulę ciasta na części. Każdą z części cienko rozwałkuj na stolnicy podsypanej mąką. Wycinaj z ciasta okręgi i nadziewaj farszem. Szczelnie zlep końce i gotuj w osolonym wrzątku.

Pierogi z takiego ciasta wyjdą idealne. Ciasto na pierogi bez jajka jest bardzo łatwe we współpracy, zrób i przekonaj się sam. 

Zobacz wideo
Więcej o: