Fasolka po bretońsku - przepis na szybki obiad. Ten dodatek świetnie podrasuje smak

Fasolka po bretońsku to posiłek bardzo popularny w polskich domach. Sycąca i smaczna fasolka jest bardzo prosta w przygotowaniu, a dodatek pikantnej kiełbasy chorizo wspaniale podkręca smak. Jak przygotować tę smaczną fasolkę? Wcale nie musisz jej moczyć, świetnie smakuje także ta z puszki.

Więcej pomysłów na szybki obiad znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Fasolka po bretońsku nie tylko świetnie smakuje, ale także sprawia, że długo jesteśmy najedzeni. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty, jeśli jednak lubisz nieco ostrzejsze smaki, zamień zwykłą kiełbasę na pikantne chorizo. Ten dodatek sprawi, że już zawsze będziesz robić fasolkę po bretońsku w ten sposób.

Fasolka po bretońsku - przepis:

Potrzebne składniki:

  1. 1 puszka fasolki białej ugotowanej
  2. 60-70 g kiełbasy chorizo
  3. 1 duża cebula
  4. 1 puszka pomidorów w zalewie
  5. 3/4 szklanki przecieru pomidorowego
  6. 1 łyżka koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
  7. przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, majeranek

Fasolka po bretońsku - jak ją przygotować?

  1. Przygotuj garnek i rozgrzej w nim 2 łyżki oleju. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę oraz kiełbasę chorizo i chwilę podsmażaj, co chwilę mieszając.
  2. Kiedy cebula się zeszkli, a kiełbaska apetycznie podsmaży, dodaj pomidory z puszki i zwiększ nieco ognień, by nadmiar płynu odparował. Następnie dodaj białą fasolkę z puszki oraz przecier pomidorowy i koncentrat. Duś całość na niewielkim ogniu przez 10-15 minut.
  3. Teraz przypraw swoje danie solą, pieprzem oraz czosnkiem. Dodaj także majeranek, możesz uprzednio podprażyć go chwilę na suchej patelni. Fasolkę trzymaj na ogniu jeszcze przez 10 minut. 

Kilka chwil i pyszna fasolka gotowa. Już nie musisz moczyć fasoli dzień wcześniej, a pikantne chorizo z pewnością godnie zastąpi zwykłą kiełbasę. Jeśli nie masz pomysłu na dzisiejszy obiad, nasz przepis na fasolkę po bretońsku sprawdzi się idealnie. Smacznego!

Zobacz wideo
Więcej o:
Copyright © Agora SA