Omlet na słono, czyli królewskie śniadanie w kilka minut. Dodaj ten ser, a podkręcisz smak

Omlet na słono to pomysł na szybkie i pyszne śniadanie, które dostarczy energii na cały dzień. Jego przygotowanie jest banalne, wystarczy kilka warzyw i... koniecznie parmezan. Ten ser wspaniale współgra z potrawami z jajek i podkręca ich smak, zamieniając je w prawdziwie królewskie potrawy.

Więcej przepisów na szybkie i smaczne śniadania znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jajka zawsze świetnie sprawdzają się na śniadanie, ale kiedy znudziła ci się zwykła jajecznica lub jajka na miękko, mamy dla ciebie coś super - omlet na słono ze szpinakiem i parmezanem. To smaczne danie przygotujesz w mniej niż 10 minut, a smak będziesz wspominać przez długi czas. Dlaczego jednak parmezan, a nie np. Gouda albo mozzarella? Parmezan, lub inny twardy, włoski ser, jest wyrazisty, ale nie dominuje w smaku potrawy, jedynie zręcznie ją podkręca. Szczególnie lubi się z potrawami z jajek oraz ze szpinakiem - koniecznie musisz spróbować.

Zupa szczawiowa (zdjęcie ilustracyjne)Wielkanocna zupa szczawiowa - przepis samej Magdy Gessler

Omlet na słono - przepis na królewskie śniadanie

Potrzebne składniki:

  • 3 jajka
  • 4-5 pomidorków koktajlowych
  • 100 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki masła
  • kilka łyżek mleka
  • 1 ząbek czosnku
  • 50 g startego parmezanu lub innego twardego włoskiego sera
  • sól i pieprz do smaku
  • ulubiona zielenina do dekoracji

Omlet na słono ze szpinakiem i parmezanem - jak go zrobić?

  1. Przygotuj większą patelnię i rozgrzej na niej masło. Dodaj przeciśnięty czosnek i chwilkę podsmażaj. Następnie dołóż opłukany i osuszony szpinak, dodaj szczyptę soli i podsmażaj na większym ogniu przez 2 minuty, aż szpinak odda wodę i zwiędnie.
  2. Przygotuj większą miskę i wbij do niej jajka oraz kilka łyżek mleka. Roztrzep je widelcem i dodaj starty parmezan. Podsmażony szpinak przełóż do miski z jajkami. Całość energicznie wymieszaj. 
  3. Na patelni, na której smażył się szpinak, rozgrzej łyżkę masła. Wlej masę jajeczną i dodaj przekrojone na pół pomidorki.
  4. Masę na omlet rozprowadź dokładnie po całej powierzchni patelni i smaż na średnim ogniu pod przykryciem przez ok. 5 minut, aż jajka całkowicie się zetną. Omlet podawaj z posiekanym szczypiorkiem lub natką.

Ekspresowe ciasto na weekend. Przepis gotowy w 10 minutSzybkie ciasto na weekend. Zrobienie go będzie szybsze niż wyjście do cukierni

Takie śniadanie gwarantuje wspaniały początek dnia. Przygotuj je już dziś i zobaczysz, jaki zastrzyk energii otrzymasz. Smacznego!

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: