Sałatka jarzynowa źle smakuje? Magda Gessler ostrzega, który składnik może być winny. "Bardzo mocny"

Wydaje nam się, że sałatka jarzynowa to banalnie proste danie. Okazuje się, że może być zupełnie inaczej. Magda Gessler zwraca uwagę na to, którego składnika lepiej unikać. Może on zniszczyć smak potrawy.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Żadne danie tak bardzo nie kojarzy się ze świętami, jak sałatka jarzynowa. Potrawa stała się również bohaterką memów. Ma swoich zwolenników i przeciwników. Jej podstawą są warzywa i gotowane jajka. Niektórzy dodają również mięso. Przepis różni się w zależności od regionu. Myśleliście, że nic nie może jej zepsuć? Magda Gessler mówi, że jest inaczej. 

Sałatka jarzynowa. Składnik, którego lepiej nie dodawać

Jest jeden produkt, który może zepsuć smak potrawy. Magda Gessler wymieniła tutaj cebulę.

Nasza cebula jest bardzo mocna i jeżeli dołożymy ją dzień wcześniej, to później, jak otwieramy lodówkę, to nam wyje taki gaz cebulowy

- stwierdziła prowadząca popularne "Kuchenne rewolucje". 

Warzywo ulega fermentacji i wydziela nieprzyjemne zapachy, które mogą wpłynąć na danie. Zdaniem restauratorki nie pasuje ono do sałatki. Magda Gessler poleca za to dodać sporo ogórków kiszonych oraz dobrej klasy słodkich jabłek, które zdecydowanie podkreślą smak sałatki.

Sałatka jarzynowa według przepisu Magdy Gessler - składniki

Przygotuj wiec:

  • gotowane ziemniaki,
  • 3 gotowane marchewki,
  • ogórki kiszone,
  • zielony groszek,
  • 2 jajka na twardo,
  • 3 ugotowane pietruszki,
  • ugotowany seler,
  • jabłko,
  • kwaśną śmietanę,
  • ząbek czosnku,
  • sól i pieprz,
  • sok z jednej cytryny.

Sałatka jarzynowa - przepis

Jak ją zrobić?

  1. Obierz i pokrój zimne marchewki, ziemniaki, pietruszki oraz seler. Pamiętaj o tym, by  były zimne.
  2. Posiekaj ogórki kiszone i dodaj je do warzyw.
  3. Jabłko zetrzyj na tarce bezpośrednio do naczynia.
  4. Dodaj groszek. Wcześniej zawartość puszki wyrzuć na sitko, aby pozbyć się nadmiaru płynu.
  5. Odstaw na kilka minut w chłodne miejsce. W tym czasie przygotuj sos. Kwaśną śmietanę wymieszaj z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryną. Dopraw solą i pieprzem.
  6. Wlej dip do dania i wymieszaj wszystko dokładnie. 

Słynna restauratorka radzi również, co zrobić, by sałatka jarzynowa była pyszna. Miskę z daniem należy włożyć na noc do lodówki. Dzięki temu smaki połączą się ze sobą i stworzą ciekawą kompozycję. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.