Chleb z gara, którego musi spróbować każdy fan pieczywa. Tylko 6 składników, a chleb z piekarni może się schować

Nie ma nic wspanialszego niż bochenek świeżego, jeszcze ciepłego domowego chleba. Dziś mamy dla ciebie najprostszy na świecie przepis na chleb z gara - wykonanie jest banalne, a każdy inny chleb z piekarni może się schować. Jeśli jesteś miłośnikiem pieczywa, przygotuj się na prawdziwą ucztę.

Więcej przepisów na domowe pieczywo znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Chleb z gara to prawdziwy hit wśród domowych wypieków. Zawiera jedynie 6 składników, które każdy z nas ma w swojej kuchni a jego przygotowanie jest banalnie proste. Jeśli masz ochotę na pajdę ciepłego, domowego chleba, nie czekaj, tylko zainspiruj się prostym przepisem na chleb z gara.

Chleb z gara - przepis

Składniki:

  • 0,5 l ciepłej wody (nie powinna być gorąca, a
  • jedynie letnia)
  • 750 g mąki pszennej (możesz połączyć dwa typy np. 300 g mąki typu 450 i 450 g mąki typu 650)
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju
  • płaska łyżeczka soli

Chleb z gara - sposób wykonania:

  1. Przygotuj kubek i wkrusz do niego drożdże. Dodaj cukier i ucieraj je, aż staną się płynne, następnie wlej ok. 1/3 szklanki ciepłej wody, zamieszaj i odstaw, by rozczyn zaczął pracować. Powinien stać ok. 10 minut w ciepłym miejscu.
  2. Przygotuj większą miskę i przesiej do niej mąkę wymieszaną z solą. Następnie cienką stróżką wlej rozczyn i zacznij mieszać ciasto na chleb za pomocą drewnianej łyżki. Następnie, stopniowo wlewaj pozostałą wodę. Mieszaj do momentu, aż wszystkie składniki się połączą. 
  3. Miskę z ciastem przykryj folią do żywności i odłóż na całą noc do lodówki, by wyrosło w chłodzie.
  4. Następnego dnia, wyjmij ciasto z lodówki i ponownie je wyrób (wystarczą 3-4 minuty. Następnie przykryj ciasto ściereczką i odstaw do ponownego wyrośnięcia, tym razem w ciepłym miejscy na 40 minut.
  5. Kiedy chleb rośnie, rozgrzej piekarnik do temperatury 220 stopni i włóż do niego garnek (najlepiej żeliwny), w którym będziesz piec chleb. Jeśli nie masz takiego garnka, możesz użyć naczynia żaroodpornego lub głębokiej brytfanny.
  6. Nagrzany garnek ostrożnie wyjmij z piekarnika i włóż do niego podrośnięty chlebek. Na wierchu zrób kilka nacięć nożem. Garnek z chlebem przykryj pokrywką i piecz przez pół godziny w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie zdejmij pokrywkę i piecz chleb przez kolejne 20 minut, by wierzch się ładnie przypiekł. 
  7. Gotowy chleb wyjmij z garnka i ostudź na kratce.

Taki chlebek to prawdziwe mistrzostwo. Na nim kanapki smakują najlepiej a co ważne, chleb z gara długo utrzymuje świeżość i nie obsycha. Jeśli chcesz zjeść naprawdę dobre pieczywo, już nie musisz biec do piekarni - bez problemu zrobisz samodzielnie najlepszy domowy chleb.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.