Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Z tym regionalnym przepisem wyczarujesz wyjątkowe danie

Jeśli znudziły ci się klasyczne pierogi te z kapustą i grzybami czy mięsem, to pierogi z kaszą gryczaną i serem będą idealnym odświeżeniem tradycyjnej kuchni. To połączenie smakowe może zrobić furorę w twojej kuchni. Do przygotowania dania potrzebujesz tylko kilku składników.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień

Zazwyczaj w naszym menu lądują pierogi ruskie, z serem, mięsem lub kapustą i grzybami. W województwie lubelskim popularne są te, do których przygotowania potrzebne są gryka i twaróg. Pierogi z kaszą gryczaną i serem wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych i kojarzone są przede wszystkim z południowo-wschodnimi rejonami naszego kraju. Jak je przygotować, by wybornie smakowały?

Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Z niewielu składników wyczarujesz tradycyjną potrawę

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki mąki,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka soli,
  • roztrzepane jajko,
  • szklanka ciepłej wody.

Składniki na farsz:

  • torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
  • 1/2 kg twarogu,
  • jajko,
  • sól,
  • łyżka posiekanej mięty.

Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Przygotuj wyjątkowe danie krok po kroku

  1. Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Utwórz w niej wgłębienie, do którego włożysz inne składniki, czyli sól, masło oraz jajko. 
  2. Do mąki dodawaj ciepłą wodę. Rób to stopniowo, dzięki czemu masa łatwiej się wyrobi i będzie lepiej wyglądała. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Po tym czasie ciasto przykryj ścierką i odstaw na kilkadziesiąt minut.
  3. Ugotowaną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Farsz dopraw solą. 
  4. Ciasto rozwałkuj. Przy pomocy formy do pierogów zacznij je wykrawać. W tym celu użyć możesz również filiżanki i wycinać nią kółka. Na ich środek kładź łyżeczkę farszu po czym zlep brzegi pieroga.
  5. Pierogi wrzucaj do osolonej i wrzącej wody. Gotuj je do miękkości, czyli przez około trzy minuty. Pamiętaj o tym, by robić to partiami.
  6. Danie podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA