Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo Pierogi z dynią i białym serem. Obiadowa propozycja na jesień
Zazwyczaj w naszym menu lądują pierogi ruskie, z serem, mięsem lub kapustą i grzybami. W województwie lubelskim popularne są te, do których przygotowania potrzebne są gryka i twaróg. Pierogi z kaszą gryczaną i serem wpisane zostały na listę produktów tradycyjnych i kojarzone są przede wszystkim z południowo-wschodnimi rejonami naszego kraju. Jak je przygotować, by wybornie smakowały?
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Z niewielu składników wyczarujesz tradycyjną potrawę
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki,
- łyżeczka masła,
- łyżeczka soli,
- roztrzepane jajko,
- szklanka ciepłej wody.
Składniki na farsz:
- torebka ugotowanej kaszy gryczanej,
- 1/2 kg twarogu,
- jajko,
- sól,
- łyżka posiekanej mięty.
Pierogi z kaszą gryczaną i serem. Przygotuj wyjątkowe danie krok po kroku
- Mąkę przesiej do dużej miski lub na stolnicę. Utwórz w niej wgłębienie, do którego włożysz inne składniki, czyli sól, masło oraz jajko.
- Do mąki dodawaj ciepłą wodę. Rób to stopniowo, dzięki czemu masa łatwiej się wyrobi i będzie lepiej wyglądała. Całość wyrabiaj przez 10 minut. Po tym czasie ciasto przykryj ścierką i odstaw na kilkadziesiąt minut.
- Ugotowaną kaszę wymieszaj z pozostałymi składnikami. Farsz dopraw solą.
- Ciasto rozwałkuj. Przy pomocy formy do pierogów zacznij je wykrawać. W tym celu użyć możesz również filiżanki i wycinać nią kółka. Na ich środek kładź łyżeczkę farszu po czym zlep brzegi pieroga.
- Pierogi wrzucaj do osolonej i wrzącej wody. Gotuj je do miękkości, czyli przez około trzy minuty. Pamiętaj o tym, by robić to partiami.
- Danie podawaj z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.