• Link został skopiowany

Idealna pizza istnieje? Przepis Magdy Gessler na pizzę miękką, chrupiącą i taką, która nie opada

Jeśli marzy ci się idealna pizza, to przepis od Magdy Gessler będzie czymść dla ciebie. Jest prosta w przygotowaniu i wspaniale smakuje. Koniecznie spróbuj.
Pizza
mynorbejarano / pixabay.com

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Zobacz wideo Czy można kupić pizzę za bitcoiny albo wydrukować na drukarce 3D? [PRACOWNIA BRONKA]

Próżno szukać osoby, która nie lubi pizzy. Nie jest tak łatwo jednak znaleźć osobę, która umie upiec idealne ciasto do pizzy. Na szczęście można skorzystać z przepisu Magdy Gessler, słynnej polskiej restauratorki. Gdy go wypróbujesz, to już zawsze będziesz korzystać tylko z niego.

Pizza - przepis Magdy Gessler. Czego potrzeba do jej upieczenia? 

Do upieczenia idealnej pizzy potrzebne są następujące składniki:

  • drożdże (suche lub świeże) - 7 g,
  • mąka (najlepiej włoska "do pizzy") - 380 g,
  • woda (ciepła) - 200 ml,
  • cukier - półtorej łyżeczki,
  • oliwa z oliwek - 3 łyżki,
  • przyprawy - łyżeczka soli i odrobina pieprzu,
  • dodatki do pizzy - dowolne, np. wędlina, ser, pieczarki, warzywa etc.

Jak zrobić pizzę z przepisu Magdy Gessler? Bardzo prosto

Przygotowanie pizzy według przepisu Magdy Gessler składa się z kilku kroków:

  1. Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą (nie może być gorąca) i odstaw na pięć minut;
  2. Wymieszaj mąkę z cukrem, oliwą, przyprawami i oczywiście rozczynem;
  3. Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i nie będzie się kleić do rąk;
  4. Zostaw ciasto (przykryte np. ściereczką) na ok. pół godziny, aby podwoiło objętość;
  5. Zrób dwie osobne kule (na dwie pizze) i wyrób jedną z nich przez chwilę, by nieco napowietrzyć ciasto;
  6. Rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i posmaruj go przecierem pomidorowym;
  7. Nałóż wybrane przez siebie dodatki (najlepiej nie więcej niż cztery różne);
  8. Pizzę piecz w temperaturze 240 st. C przez około kwadrans.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: