Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl.
Zobacz wideo Czy można kupić pizzę za bitcoiny albo wydrukować na drukarce 3D? [PRACOWNIA BRONKA]
Próżno szukać osoby, która nie lubi pizzy. Nie jest tak łatwo jednak znaleźć osobę, która umie upiec idealne ciasto do pizzy. Na szczęście można skorzystać z przepisu Magdy Gessler, słynnej polskiej restauratorki. Gdy go wypróbujesz, to już zawsze będziesz korzystać tylko z niego.
Pizza - przepis Magdy Gessler. Czego potrzeba do jej upieczenia?
Do upieczenia idealnej pizzy potrzebne są następujące składniki:
- drożdże (suche lub świeże) - 7 g,
- mąka (najlepiej włoska "do pizzy") - 380 g,
- woda (ciepła) - 200 ml,
- cukier - półtorej łyżeczki,
- oliwa z oliwek - 3 łyżki,
- przyprawy - łyżeczka soli i odrobina pieprzu,
- dodatki do pizzy - dowolne, np. wędlina, ser, pieczarki, warzywa etc.
Jak zrobić pizzę z przepisu Magdy Gessler? Bardzo prosto
Przygotowanie pizzy według przepisu Magdy Gessler składa się z kilku kroków:
- Wymieszaj drożdże z ciepłą wodą (nie może być gorąca) i odstaw na pięć minut;
- Wymieszaj mąkę z cukrem, oliwą, przyprawami i oczywiście rozczynem;
- Wyrabiaj ciasto do momentu, aż stanie się jednolite i nie będzie się kleić do rąk;
- Zostaw ciasto (przykryte np. ściereczką) na ok. pół godziny, aby podwoiło objętość;
- Zrób dwie osobne kule (na dwie pizze) i wyrób jedną z nich przez chwilę, by nieco napowietrzyć ciasto;
- Rozwałkuj ciasto na dość cienki placek i posmaruj go przecierem pomidorowym;
- Nałóż wybrane przez siebie dodatki (najlepiej nie więcej niż cztery różne);
- Pizzę piecz w temperaturze 240 st. C przez około kwadrans.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.