Wegetariańska quesadilla. Przepis, który zrobisz w 15 minut

Meksykańska quesadilla to doskonały pomysł na szybką, aromatyczną przekąskę. Możliwości kompozycji farszu ą tysiące, a dzięki temu to danie uniwersalne - można zaserwować je zarówno mięsożercom, jak i wegetarianom. W naszej propozycji skupiliśmy sie głównie na dodatkach roślinnych, ale uwierzcie nam - to najprawdziwszy smak Meksyku.

Więcej sprawdzonych wielkanocnych przepisów znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Jednym z największych atutów quesadilli jest czas jej przygotowania - jeśli tylko masz wszystkie składniki pod ręką, nie powinno ci to zająć więcej niż 15 minut. Ta meksykańska przekąska idealnie sprawdzi się więc na imprezach i przyjęciach, a gościom zapewni niezapomniane doznania smakowe. Quesadilla z naszego przepisu jest bez mięsa, ale powinna zasmakować zarówno wegetarianom, jak i mięsożercom. 

Obłędny różany mazurek RozkosznegoObłędny różany mazurek Rozkosznego. Wystarczy kilka składników

Domowa quesadilla. Składniki

  • 4 placki tortilli,
  • puszka czerwonej fasoli,
  • starta mozarella,
  • 2 papryczki chilli,
  • guacamole (awokado, sól, pieprz, czosnek, sok z limonki),
  • czerwona cebula
  • świeża kolendra
  • gęsta śmietana 18 proc.

Szarlotka z olejemZastąp nim masło, a nie pożałujesz. Szarlotka będzie wybitna

Sposób przygotowania

1. Przygotuj guacamole: w miseczce rozetrzyj miękkie awokado z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, sokiem z połowy limonki, pieprzem i solą,

2. Rozgrzej patelnię, a następnie połóż na niej jeden placek tortilli. Wysmaruj ją guacamole, posyp fasolą, startą mozarellą, drobno posiekaną cebulką i pokrojoną w plasterki papryczką chilli. Następnie przykryj drugim plackiem tortilli,

3. Poczekaj, aż rozpuści się ser, a dolny placek zarumieni, a następnie przełóż tortillę na drugą stronę. Smaż do momentu, aż się zezłoci,

4. To samo zrób z pozostałymi plackami tortilli,

5. Serwuj quesadillę pokrojoną w trójkąty i posypaną świeżą kolendrą. Obok podaj śmietanę w sosjerce. 

***

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: