Biała kiełbasa to jeden ze spożywczych symboli Wielkanocy. Smakuje wybornie jako mięsna wkładka do żuru lub białego barszczu, ale można przyrządzić ją także na inne sposoby. Walory tego produktu świetnie podkreślają suszone pomidory oraz cebula. Zachęcamy do wypróbowania białej kiełbasy właśnie w takiej wersji.
Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl
Ta wersja białej kiełbasy przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, którzy gustują w nieoczywistych smakowych połączeniach. Jak ją przygotować?
Składniki:
Białą kiełbasę pokrój w talarki. Jeśli wolisz, możesz również podać ją w całości, pamiętaj jednak, by naciąć każdą sztukę. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku obierz.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i lekko ją posól. Gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz białą kiełbasę. Dodaj nieco pieprzu do smaku. Podsmażaj przez dwie-trzy minuty, cały czas mieszając.
Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego przełóż zawartość patelni. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i całość przemieszaj. Możesz dolać także odrobinę wody. Tak przygotowaną potrawę włóż do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.
Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podawana na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.