Biała kiełbasa - przepis na wielkanocne danie. Dodaj suszone pomidory, a będzie smakować obłędnie

Biała kiełbasa - przepis na tę potrawę to jedna z obowiązkowych pozycji świątecznego menu. Warto jednak podkreślić, że smakuje wyśmienicie nie tylko jako dodatek do barszczu czy żurku. Jak podawać białą kiełbasę? Proponujemy wersję pieczoną z suszonymi pomidorami.

Biała kiełbasa to jeden ze spożywczych symboli Wielkanocy. Smakuje wybornie jako mięsna wkładka do żuru lub białego barszczu, ale można przyrządzić ją także na inne sposoby. Walory tego produktu świetnie podkreślają suszone pomidory oraz cebula. Zachęcamy do wypróbowania białej kiełbasy właśnie w takiej wersji.

Zobacz wideo Biała kiełbasa pieczona z jabłkami, cydrem i jałowcem - PowerKuchnia Adriany

Więcej wielkanocnych przepisów znajdziesz na Gazeta.pl

Biała kiełbasa - przepis na wykwintne danie z dodatkiem suszonych pomidorów

Ta wersja białej kiełbasy przypadnie do gustu wszystkim smakoszom, którzy gustują w nieoczywistych smakowych połączeniach. Jak ją przygotować?

Składniki:

  • 10 sztuk białej kiełbasy,
  • słoik suszonych pomidorów w zalewie,
  • 3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • olej.

Biała kiełbasa na Wielkanoc. Tak przygotujesz wyśmienite danie, które zachwyci gości

Białą kiełbasę pokrój w talarki. Jeśli wolisz, możesz również podać ją w całości, pamiętaj jednak, by naciąć każdą sztukę. Cebulę pokrój w piórka, a ząbki czosnku obierz.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę i lekko ją posól. Gdy się zeszkli, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek oraz białą kiełbasę. Dodaj nieco pieprzu do smaku. Podsmażaj przez dwie-trzy minuty, cały czas mieszając.

Piekarnik rozgrzej do 190 stopni C. Do naczynia żaroodpornego przełóż zawartość patelni. Dodaj pokrojone na mniejsze kawałki suszone pomidory i całość przemieszaj. Możesz dolać także odrobinę wody. Tak przygotowaną potrawę włóż do piekarnika. Zapiekaj przez 20 minut.

Biała kiełbasa z suszonymi pomidorami świetnie smakuje podawana na gorąco z dodatkiem świeżego pieczywa.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.