Biała kiełbasa - przepis na Wielkanoc 2022. Trzy rodzaje mięsa są gwarantem pysznego dania

W wojewóztwie wielkopolskim biała kiełbasa była szczególnie popularna - stamtąd też zyskała swoich zwolenników w całej Polsce. Przepis, który podajemy, pozwala na proste i szybkie wykonanie tego rodzaju kiełbasy. Danie to można piec, smażyć, gotować lub grillować. Wszystko zależy od tego, w jaki sposób chcemy ją podać.

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Sałatki z rybą w roli głównej. Śledź kontra stek z tuńczyka

Biała kiełbasa jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa. Przygotowuje się ją głównie z wieprzowiny i niewielkiego dodatku wołowiny. Można ją jeść smażoną, pieczoną, gotowaną lub grillowaną. Wywodzi się z Wielkopolski, gdzie po raz pierwszy przyrządzono ją w XVII wieku. Co należy zrobić, by z podanych składników powstała biała kiełbasa? Nasz przepis wam w tym pomoże. 

Biała kiełbasa - przepis, który wykorzystuje pewien rodzaj jelit

Danie to najczęściej występuje w wersji parzonej lub surowej. Do jego wykonania wykorzystuje się łopatkę, podgardle wieprzowe lub boczek, wołowinę oraz przyprawy. Rolę osłonki pełnią jelita wieprzowe o kalibrze 24/26. Często wykorzystuje się również jelita baranie (kaliber 24/26), dzięki czemu kiełbaski są cieńsze.

Biała kiełbasa - przepis na wielkanocną potrawę. Lista składników

Do przygotowania białej kiełbasy potrzebujemy:

  • sól morską (22 g/kg mięsa),
  • 1 kg łopatki lub szynki wieprzowej,
  • 3,5 kg karkówki wieprzowej lub boczku,
  • 1/2 kg wołowiny gulaszowej,
  • 6 ząbków czosnku,
  • 2 łyżki majeranku,
  • łyżkę pieprzu,
  • 1/2 szklanki wody,
  • jelita wieprzowe lub baranie.

Biała kiełbasa. Przepis, dzięki któremu w prosty sposób przygotujesz mięsny dodatek

  1. Łopatkę wieprzową rozdrobnij na sitku 10 mm, karkówkę na 6 mm, zaś mięso gulaszowe na 3 mm.
  2. Wymieszaj karkówkę z łopatką. Oba mięsa połącz z wołowiną, dodaj do tego przyprawy i wodę. Po kilku minutach masa powinna zacząć się kleić.
  3. Namocz jelita, a następnie wypełnij je mięsem mielonym. 
  4. Odkręcaj 10- lub 15-centymetrowe odcinki kiełbasy. Gotowe kiełbaski powieś na kiju umieszczonym w chłodnym miejscu, by mogły się osuszyć.  

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: