Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Biała kiełbasa jest jednym z najpopularniejszych rodzajów mięsa. Przygotowuje się ją głównie z wieprzowiny i niewielkiego dodatku wołowiny. Można ją jeść smażoną, pieczoną, gotowaną lub grillowaną. Wywodzi się z Wielkopolski, gdzie po raz pierwszy przyrządzono ją w XVII wieku. Co należy zrobić, by z podanych składników powstała biała kiełbasa? Nasz przepis wam w tym pomoże.
Danie to najczęściej występuje w wersji parzonej lub surowej. Do jego wykonania wykorzystuje się łopatkę, podgardle wieprzowe lub boczek, wołowinę oraz przyprawy. Rolę osłonki pełnią jelita wieprzowe o kalibrze 24/26. Często wykorzystuje się również jelita baranie (kaliber 24/26), dzięki czemu kiełbaski są cieńsze.
Do przygotowania białej kiełbasy potrzebujemy:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.