Zupa fasolowa - przepis jak za dawnych lat. Aby tradycji stała się zadość, pamiętaj o wymoczeniu fasoli

Zupa fasolowa, której przepis uwzględnia powszechnie dostępne składniki, to klasyczne polskie danie obiadowe. Fasola, jej główny składnik, tak jak i inne warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca) jest znakomitym źródłem białka. Zupę fasolową gotuje się na wywarze mięsnym, natomiast zwolennicy diety roślinnej mogą zdecydować się na opcję z bulionem z warzyw. Wówczas pomijamy kroki związane z boczkiem.

Zupa fasolowa to danie bardzo sycące, dzięki czemu z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przepis na tę zupę jest prosty do zrealizowania i zajmuje mniej niż godzinę. Aby jednak tak się stało, nie można zapominać o uprzednim porządnym wymoczeniu fasoli, gdyż zapobiega to wzdęciom, jak i innym nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego.

Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Zupa fasolowa - przepis tradycyjny. Potrzebne składniki

  • kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej,
  • 250 gramów raczej nietłustego boczku wędzonego,
  • 300 gramów kiełbasy śląskiej (lub podobnej),
  • 2-3 cebule,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • 4-5 ziemniaków,
  • majeranek,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • sól,
  • do podania: natka pietruszki.

Zupa fasolowa - przepis tradycyjny. Przygotowanie

  1. Suchą fasolę namaczamy przez noc w wodzie (nie musimy tego robić ze świeżą). Warto, by leżała w niej przez ok. 12 godzin.
  2. Fasolę gotujemy do momentu uzyskania miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
  3. Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i smażymy do momentu, w którym się trochę wytopi. Jeśli jest bardzo chudy, należy wlać odrobinę oleju.
  4. Do garnka wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażymy wszystko do lekkiego zrumienienia. Dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
  5. Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości 3/4 wysokości naczynia, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut.
  6. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut.
  7. Zupę rozlewamy na talerze. Każdą porcję posypujemy natką.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.