-
Haps
-
Jak przygotować
- Zupa fasolowa - przepis jak za dawnych lat. Aby tradycji stała się zadość, pamiętaj o wymoczeniu fasoli
Zupa fasolowa - przepis jak za dawnych lat. Aby tradycji stała się zadość, pamiętaj o wymoczeniu fasoli
Zupa fasolowa, której przepis uwzględnia powszechnie dostępne składniki, to klasyczne polskie danie obiadowe. Fasola, jej główny składnik, tak jak i inne warzywa strączkowe (groch, ciecierzyca) jest znakomitym źródłem białka. Zupę fasolową gotuje się na wywarze mięsnym, natomiast zwolennicy diety roślinnej mogą zdecydować się na opcję z bulionem z warzyw. Wówczas pomijamy kroki związane z boczkiem.
Zupa fasolowa to danie bardzo sycące, dzięki czemu z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obiad. Przepis na tę zupę jest prosty do zrealizowania i zajmuje mniej niż godzinę. Aby jednak tak się stało, nie można zapominać o uprzednim porządnym wymoczeniu fasoli, gdyż zapobiega to wzdęciom, jak i innym nieprzyjemnym dolegliwościom ze strony przewodu pokarmowego.
Zobacz wideo Kotlety z fasoli [HAPS VEGE]
Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.
Zupa fasolowa - przepis tradycyjny. Potrzebne składniki
- kg świeżej białej fasoli lub 500 gramów suszonej,
- 250 gramów raczej nietłustego boczku wędzonego,
- 300 gramów kiełbasy śląskiej (lub podobnej),
- 2-3 cebule,
- 3 ząbki czosnku,
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- 4-5 ziemniaków,
- majeranek,
- liście laurowe,
- ziele angielskie,
- pieprz,
- sól,
- do podania: natka pietruszki.
Zupa fasolowa - przepis tradycyjny. Przygotowanie
- Suchą fasolę namaczamy przez noc w wodzie (nie musimy tego robić ze świeżą). Warto, by leżała w niej przez ok. 12 godzin.
- Fasolę gotujemy do momentu uzyskania miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem liści laurowych i ziela angielskiego.
- Boczek kroimy w kostkę, wrzucamy do dużego garnka i smażymy do momentu, w którym się trochę wytopi. Jeśli jest bardzo chudy, należy wlać odrobinę oleju.
- Do garnka wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki. Smażymy wszystko do lekkiego zrumienienia. Dorzucamy posiekany czosnek i smażymy jeszcze przez minutę.
- Marchewkę oraz pietruszkę kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą do wysokości 3/4 wysokości naczynia, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy przez około 10 minut.
- Dodajemy pokrojone w dużą kostkę ziemniaki oraz fasolę wraz z wodą, w której się gotowała, gotujemy wszystko jeszcze około 10 minut.
- Zupę rozlewamy na talerze. Każdą porcję posypujemy natką.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.