Omlet serowo-warzywny. Wypróbuj ten przepis, a wyjdzie delikatny, puszysty i sycący

Omlet to danie, które robi się szybko i łatwo, a wariantów przepisu nie niego jest bez liku. Jest sycące i dodaje energii. Nasza propozycja, czyli prosty serowo-warzywny omlet powstaje na bazie trzech jaj. Można jednak pomnożyć wszystkie składniki razy dwa czy trzy w zależności od tego, na ile osób szykujemy śniadanie.

Jeżeli znudziła Cię klasyczna jajecznica lub jajko sadzone, nie musisz wykluczać jaj ze śniadaniowego menu. Alternatywa w postaci omletu w równym stopniu zaspokoi apetyt, a nasz przepis uwzględnia składniki, które bez problemu odnajdziesz we własnej kuchni. Naszą propozycję nie do końca możemy nazwać wegetariańską, zatem jeżeli ktoś preferuje dietę bezmięsną, może po prostu pominąć plasterki kiełbasy w liście składników. Życzymy smacznego!

Zobacz wideo Omlet z płatkami kukurydzianymi to śniadaniowy klasyk!

Przeczytaj więcej na stronie głównej Gazeta.pl.

Omlet serowo-warzywny: przepis uwzględniający składniki potrzebne na jedną porcję

  • 3 jajka (rozdzielamy białka i żółtka),
  • szczypta soli i pieprzu,
  • łyżka mąki,
  • łyżka masła,
  • połówka cebuli,
  • 1/3 papryki czerwonej,
  • pieczarki: 3-4 szt.
  • pokrojone plasterki kiełbasy: 3-4 szt.
  • łyżka startego sera mozzarelli,
  • niewielka ilość szczypiorku,
  • (opcjonalnie) czerwona cebulka.

Omlet serowo-warzywny: jak go przygotować?

  1. Na patelni podsmaż drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, kiełbasę, pieczarki aż do momentu zarumienienia się ich. Następnie przełóż warzywa do małej miseczki.
  2. W misce rozbij białka wraz ze szczyptą soli. Dodaj żółtka oraz mąkę, całość mieszaj jeszcze przez chwilę.
  3. Masę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością masła (musi być pod przykryciem). Smaż ok. 5 minut na małym ogniu.
  4. Na jedną połowę omleta nałóż warzywny farsz, posyp odrobiną startego sera mozzarella i przykryj drugą połową omleta. Smaż jeszcze przez 2 minuty pod przykryciem. Przełóż na talerz i posyp szczypiorkiem.

Czas przygotowania: do 15 minut.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: