Gołąbki - przepis na ulubiony obiad Polaków. Połączenie dwóch mięs zagwarantuje boski smak

Gołąbki kocha każdy z nas i jeśli myślimy o obiedzie idealnym, to właśnie gołąbki przychodzą nam na myśl. Przepis jest bardzo łatwy, a podstawą smaku jest mięso - najlepsze gołąbki wychodzą z szynki i boczku.

Więcej przepisów na dania kuchni polskiej znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Gołąbki to idealna propozycja na świąteczny czy też codzienny obiad. Przygotowanie gołąbków wydaje się skomplikowane, ale to tylko pozory. Jeśli chcesz, by twoje gołąbki zachwycały smakiem, musisz użyć odpowiedniego mięsa. Najlepsze wychodzą z połączenia szynki oraz kawałka boczku. Zrób je w sposób opisany poniżej i przygotuj się na pochwały.

Gołąbki - przepis:

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 200 g mielonego boczku
  • 2 średnie cebule
  • 1 jajko
  • 200 g ryżu
  • kawałek słoniny
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe

Gołąbki - sposób wykonania

  1. Z kapusty wytnij głąb i sparz ją we wrzątku. Jak liście zaczną już swobodnie odchodzić, wyjmij kapustę i oddziel liście. Odłóż je, by wyschły i ostygły. Na bok odłóż liście, które się rozerwały i te małe i twarde, które były blisko środka kapusty.
  2. Do miski włóż mięso i dodaj ugotowany ryż. Wbij jajko i dodaj sól i odrobinę pieprzu. Na łyżce oleju podsmaż posiekaną cebulę i kiedy się zeszkli, dodaj ją do miski z mięsem. Całość wyrób jak na kotlety mielone.
  3. Na każdy liść kapusty połóż porcję farszu i szczelnie zawiń - najpierw boki do środka i ściśle do końca.
  4. Na dno dużego garnka połóż pociętą w paski słoninę oraz kilka kulek ziela i kilka listków laurowych. Układaj gołąbki ściśle, jeden obok drugiego. Każdą z warstw dopraw liściem i zielem. Następnie zalej gołąbki wodą tak, aby je tylko przykrywała. Gotuj na wolnym ogniu przez godzinę.

Z wywaru na gołąbki możesz zrobić pyszny sos do gołąbków. Wystarczy, że przelejesz wywar do rondelka, dodasz koncentrat, 2 łyżki mąki i zahartujesz śmietaną. Taki obiad twoja rodzina będzie długo wspominać.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl,kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.