Sernik wiedeński do Polski trafił dzięki królowi. Ten przepis sprawi, że wyjdzie puszysty

Sernik wiedeński to deser znany w Europie od wielu lat. Zajadały się nimi elity, gdyż przed wiekami był on rarytasem. Teraz możemy go zrobić w swoim domu i zaserwować na świątecznym stole. Co zrobić, by wyszedł idealnie puszysty?

Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.

Zobacz wideo Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango

Sernik znali już starożytni Grecy. Pewien filozof napisał nawet dzieło, w którym zawarł informację na temat tego ciasta. Deser ten serwowano olimpijczykom, którzy zwyciężali w różnych konkurencjach. To ciasto było też popularne w antycznym Rzymie. Tam wykorzystywany był do rytuałów religijnych. Minęło wiele lat i pojawił się znany nam wszystkim sernik wiedeński. Do Polski trafił on najprawdopodobniej za przyczyną króla Jana III Sobieskiego, który przywiózł go po tryumfie podczas Odsieczy Wiedeńskiej. 

Jabłecznik - przepis na pyszne ciasto sypane Jabłecznik - przepis na sypane ciasto dobre nie tylko od święta

Sernik wiedeński - klasyczny deser z twarogiem. Te składniki sprawią, że będzie puszysty

Przepis na sernik pojawił się w książce kucharskiej wydanej w 1545 roku. Receptura ulegała mniejszym lub większym przekształceniom. Do zrobienia ciasta potrzebujesz:

  • 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego,
  • 5 jajek,
  • pół kostki masła,
  • szklankę cukru,
  • po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru wanilinowego,
  • paczkę rodzynek i łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie).

Polewę przygotujesz z:

  • 120 g masła,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • 4 płaskich łyżek kakao,
  • 60 ml śmietany 36 proc.

Naleśniki budyniowe Naleśniki - przepis, który pokochają wszyscy. Jeden składnik jest kluczowy

Sernik wiedeński - przepis na ciasto. Produkty powinny być w temperaturze pokojowej

  1. Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksuj do momentu, gdy kryształki całkowicie się rozpuszczą.
  2. Do masy dodaj obie mąki i wbij jajka. Najlepiej robić to pojedynczo. W trakcie mieszania dokładaj zmielony twaróg. Postaraj się, by ciasto nie było napowietrzone, bo wtedy opadnie podczas pieczenia.
  3. Pod koniec miksowania, jeśli lubisz, możesz dodać rodzynki i skórkę pomarańczową. 
  4. Masę umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 90 minut. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
  5. Ciasto wystudź. 
  6. Przygotuj polewę. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier puder i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj tak, by powstała gładka masa. Po zdjęciu rondelka z ognia dołóż kakao. Czekoladową polewą ozdób zimny sernik wiedeński. 

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPM Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: