Interesujesz się kulinariami? Więcej informacji znajdziesz na stronie Gazeta.pl.
Zobacz wideo
Klasyk w nowej postaci, czyli sernik mango
Sernik znali już starożytni Grecy. Pewien filozof napisał nawet dzieło, w którym zawarł informację na temat tego ciasta. Deser ten serwowano olimpijczykom, którzy zwyciężali w różnych konkurencjach. To ciasto było też popularne w antycznym Rzymie. Tam wykorzystywany był do rytuałów religijnych. Minęło wiele lat i pojawił się znany nam wszystkim sernik wiedeński. Do Polski trafił on najprawdopodobniej za przyczyną króla Jana III Sobieskiego, który przywiózł go po tryumfie podczas Odsieczy Wiedeńskiej.
Sernik wiedeński - klasyczny deser z twarogiem. Te składniki sprawią, że będzie puszysty
Przepis na sernik pojawił się w książce kucharskiej wydanej w 1545 roku. Receptura ulegała mniejszym lub większym przekształceniom. Do zrobienia ciasta potrzebujesz:
- 1 kg twarogu dwukrotnie zmielonego,
- 5 jajek,
- pół kostki masła,
- szklankę cukru,
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru wanilinowego,
- paczkę rodzynek i łyżkę posiekanej skórki pomarańczowej (opcjonalnie).
Polewę przygotujesz z:
- 120 g masła,
- pół szklanki cukru pudru,
- 4 płaskich łyżek kakao,
- 60 ml śmietany 36 proc.
Sernik wiedeński - przepis na ciasto. Produkty powinny być w temperaturze pokojowej
- Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Miksuj do momentu, gdy kryształki całkowicie się rozpuszczą.
- Do masy dodaj obie mąki i wbij jajka. Najlepiej robić to pojedynczo. W trakcie mieszania dokładaj zmielony twaróg. Postaraj się, by ciasto nie było napowietrzone, bo wtedy opadnie podczas pieczenia.
- Pod koniec miksowania, jeśli lubisz, możesz dodać rodzynki i skórkę pomarańczową.
- Masę umieść w formie wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej masłem. Wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 90 minut. Po kilku minutach zmniejsz temperaturę do 160 stopni.
- Ciasto wystudź.
- Przygotuj polewę. W garnku rozpuść masło, dodaj cukier puder i śmietanę. Wszystkie składniki wymieszaj tak, by powstała gładka masa. Po zdjęciu rondelka z ognia dołóż kakao. Czekoladową polewą ozdób zimny sernik wiedeński.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.