Zakwas na żurek - wersja last minute. Bez pośpiechu zdążysz przed Wielkanocą

Wielkanoc już za chwilę, a w natłoku przygotowań zapomniałeś nastawić zakwas na żurek? Usiądź spokojnie i niczym się nie martw, już spieszymy z pomocą i przepisem na zakwas na żurek last minute. Wystarczą tylko trzy dni i już spokojnie można gotować pyszny, wielkanocny żurek.

Więcej przepisów przydatnych przed Wielkanocą znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl.

Żurek to istota smaku Wielkanocy. Swój charakterystyczny, kwaśny smak zawdzięcza zakwasowi z mąki żytniej, który zazwyczaj dojrzewa ok. dwóch tygodni. A co, jeśli gdzieś w natłoku obowiązków i przygotowań świątecznych po prostu zapomniałeś nastawić zakwas i obawiasz się, że z żurku nici? Nie ma powodu do obaw - mamy dla ciebie przepis na zakwas, który w trzy dni będzie gotowy. Przepis różni się tylko jednym składnikiem - skórką od chleba.

Zakwas na żurek last minue - przepis

Składniki:

  • 0,5 szklanki mąki żytniej pełnoziarnistej (typ 2000)
  • 0,5 szklanki mąki żytniej typ 720
  • skórka z chleba żytniego pieczonego na zakwasie (bardzo ważne)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki przegotowanej ciepłej wody
  • kilka kulek ziela angielskiego oraz 2-3 listki laurowe

Szybki zakwas na żurek - wykonanie

  1. Przygotuj czysty, sterylny i suchy słoik. Wsyp obie mąki i dokładnie je wymieszaj.
  2. Wlej ciepłą wodę, dodaj skórkę od chleba na zakwasie oraz przekrojone na pół ząbki czosnku i listki z zielem. 
  3. Czystą, drewnianą łyżką zamieszaj całość i przykryj gazą, by zakwas miał dostęp powietrza. Słoik z zakwasem trzymaj w ciepłym miejscu, na przykład na kuchennym blacie. Po trzech dniach zakwas na żurek powinien być gotowy.

Zakwas na żurek na szybko uratował już życie niejednego zapominalskiego lub zabieganego kucharza. Teraz twój żurek na pewno będzie idealny i dopełni smaku Wielkanocy.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.plkobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Agora SA