Baranek wielkanocny - przepis na świąteczny symbol. Możesz przygotować go na trzy sposoby

Baranek wielkanocny to symbol świąt. Mamy przepis na stworzenie słodkiej wersji przysmaku, który warto wykorzystać, jeśli chcesz zachwycić domowników i gości. Baranka na świąteczny stół można przygotować na trzy różne sposoby: z cukru, masła lub marcepanu. Każdy z nich wymaga tylko kilku składników i jest niezwykle łatwy do zrobienia.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Drożdżowy baranek - tradycyjna ozdoba i przysmak

Baranek to jeden z głównych symboli świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Jest też nieodzownym elementem wyposażenia koszyczka ze święconką. Baranka można przygotować zarówno z ciasta, jak i z cukru, masła, czy czekolady, a nawet z masy marcepanowej. Zachęcamy do wykorzystania trzech prostych przepisów na efektowną, jadalną figurkę. 

Baranek wielkanocny - przepis z masy cukrowej

Ten sposób na pewno spodoba się rodzicom z małymi dziećmi. Cukrowa owieczka własnej roboty to jest to! Receptura wymaga tylko kilku składników:

  • 4 płaskich łyżek żelatyny,
  • 50 g glukozy,
  • 80 dag cukru pudru,
  • 3 łyżek tłuszczu (np. delikatnej margaryny),
  • 70 ml wody,
  • aromatu, np. migdałowego.

Przygotowanie masy cukrowej na owieczkę:

  1. Wymieszaj żelatynę z zimną wodą i zostaw na pięć minut, aby napęczniała;
  2. Rozpuść żelatynę nad parą, po czym dodaj margarynę i glukozę wraz z aromatem;
  3. Wymieszaj, dodając powoli cukier puder i wyrób masę cukrową;
  4. Teraz zrób baranka - uformuj go w dłoniach albo umieść masę w drewnianej formie (pamiętaj, aby wcześniej ją wyparzyć);
  5. Owieczkę zostaw do wysuszenia, najlepiej na całą dobę.

Gotowego baranka ozdób. Możesz przewiązać go czerwoną wstążką lub pomalować.

Przepis na baranka wielkanocnego z masła

Tutaj potrzebne są w zasadzie dwie rzeczy: masło i forma drewniana (wyparzona). Do ozdobienia przydadzą Ci się dwa ziarenka pieprzu na oczka, dwa listki bukszpanu na uszka oraz mała łączka z rzeżuchy jako podstawa. 

Jak zrobić baranka z masła?

  1. Najpierw masło wyjmij z lodówki i poczekaj, aż dobrze zmięknie;
  2. Formę  drewnianą wyparz, a potem umieść w niej masło, dobrze wypełniając wszystkie szczeliny;
  3. Dobrze ściśnij i zamknij formę. Umieść w lodówce i poczekaj, aż stwardnieje;
  4. Gotowej owieczce zrób oczy z ziaren pieprzu i uszka z listków bukszpanu.
  5. Postaw maślaną figurkę na łączce z rzeżuchy.

Baranek wielkanocny - przepis z masy marcepanowej

Nasz ostatni przepis to baranek z masy marcepanowej. Do jego wykonania będziesz potrzebować poniższych składników:

  • mąki migdałowej (z tłuszczem, bez żadnych dodatków),
  • cukru pudru,
  • aromatu migdałowego bądź amaretto.

Proporcje mąki migdałowej do cukru to zawsze 1:1. Zamiast mąki możesz użyć obranych migdałów, ale i tak musisz samodzielnie zmielić je na mąkę.

Wykonanie owieczki z masy marcepanowej:

  1. Mąkę migdałową zmiksuj z cukrem i odrobiną aromatu;
  2. Z gotową masą postąp tak, jak z cukrem - uformuj w dłoniach baranka lub umieść ją w przygotowanej formie;
  3. Gotową owieczkę udekoruj np. wstążeczką z dzwoneczkiem i chorągiewką.

Miłej zabawy!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.