Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo
Drożdżowy baranek - tradycyjna ozdoba i przysmak
Baranek to jeden z głównych symboli świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Jest też nieodzownym elementem wyposażenia koszyczka ze święconką. Baranka można przygotować zarówno z ciasta, jak i z cukru, masła, czy czekolady, a nawet z masy marcepanowej. Zachęcamy do wykorzystania trzech prostych przepisów na efektowną, jadalną figurkę.
Baranek wielkanocny - smaczna ozdoba stołu i koszyczka
Baranek wielkanocny - przepis z masy cukrowej
Ten sposób na pewno spodoba się rodzicom z małymi dziećmi. Cukrowa owieczka własnej roboty to jest to! Receptura wymaga tylko kilku składników:
- 4 płaskich łyżek żelatyny,
- 50 g glukozy,
- 80 dag cukru pudru,
- 3 łyżek tłuszczu (np. delikatnej margaryny),
- 70 ml wody,
- aromatu, np. migdałowego.
Przygotowanie masy cukrowej na owieczkę:
- Wymieszaj żelatynę z zimną wodą i zostaw na pięć minut, aby napęczniała;
- Rozpuść żelatynę nad parą, po czym dodaj margarynę i glukozę wraz z aromatem;
- Wymieszaj, dodając powoli cukier puder i wyrób masę cukrową;
- Teraz zrób baranka - uformuj go w dłoniach albo umieść masę w drewnianej formie (pamiętaj, aby wcześniej ją wyparzyć);
- Owieczkę zostaw do wysuszenia, najlepiej na całą dobę.
Gotowego baranka ozdób. Możesz przewiązać go czerwoną wstążką lub pomalować.
Przepis na baranka wielkanocnego z masła
Tutaj potrzebne są w zasadzie dwie rzeczy: masło i forma drewniana (wyparzona). Do ozdobienia przydadzą Ci się dwa ziarenka pieprzu na oczka, dwa listki bukszpanu na uszka oraz mała łączka z rzeżuchy jako podstawa.
Jak zrobić baranka z masła?
- Najpierw masło wyjmij z lodówki i poczekaj, aż dobrze zmięknie;
- Formę drewnianą wyparz, a potem umieść w niej masło, dobrze wypełniając wszystkie szczeliny;
- Dobrze ściśnij i zamknij formę. Umieść w lodówce i poczekaj, aż stwardnieje;
- Gotowej owieczce zrób oczy z ziaren pieprzu i uszka z listków bukszpanu.
- Postaw maślaną figurkę na łączce z rzeżuchy.
Drożdżowy baranek wielkanocny - prosty przepis na świąteczny klasyk
Baranek wielkanocny - przepis z masy marcepanowej
Nasz ostatni przepis to baranek z masy marcepanowej. Do jego wykonania będziesz potrzebować poniższych składników:
- mąki migdałowej (z tłuszczem, bez żadnych dodatków),
- cukru pudru,
- aromatu migdałowego bądź amaretto.
Proporcje mąki migdałowej do cukru to zawsze 1:1. Zamiast mąki możesz użyć obranych migdałów, ale i tak musisz samodzielnie zmielić je na mąkę.
Wykonanie owieczki z masy marcepanowej:
- Mąkę migdałową zmiksuj z cukrem i odrobiną aromatu;
- Z gotową masą postąp tak, jak z cukrem - uformuj w dłoniach baranka lub umieść ją w przygotowanej formie;
- Gotową owieczkę udekoruj np. wstążeczką z dzwoneczkiem i chorągiewką.
Miłej zabawy!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.
Gazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc