Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Baranek to jeden z głównych symboli świąt Zmartwychwstania Pańskiego. Jest też nieodzownym elementem wyposażenia koszyczka ze święconką. Baranka można przygotować zarówno z ciasta, jak i z cukru, masła, czy czekolady, a nawet z masy marcepanowej. Zachęcamy do wykorzystania trzech prostych przepisów na efektowną, jadalną figurkę.
Ten sposób na pewno spodoba się rodzicom z małymi dziećmi. Cukrowa owieczka własnej roboty to jest to! Receptura wymaga tylko kilku składników:
Przygotowanie masy cukrowej na owieczkę:
Gotowego baranka ozdób. Możesz przewiązać go czerwoną wstążką lub pomalować.
Tutaj potrzebne są w zasadzie dwie rzeczy: masło i forma drewniana (wyparzona). Do ozdobienia przydadzą Ci się dwa ziarenka pieprzu na oczka, dwa listki bukszpanu na uszka oraz mała łączka z rzeżuchy jako podstawa.
Jak zrobić baranka z masła?
Nasz ostatni przepis to baranek z masy marcepanowej. Do jego wykonania będziesz potrzebować poniższych składników:
Proporcje mąki migdałowej do cukru to zawsze 1:1. Zamiast mąki możesz użyć obranych migdałów, ale i tak musisz samodzielnie zmielić je na mąkę.
Wykonanie owieczki z masy marcepanowej:
Miłej zabawy!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.