Zaproś wiosnę do swojej kuchni za pomocą dwóch pysznych zup. Zrobisz je szybko i łatwo

Dla tych, którzy szukają pomysłów na wiosenne dania mamy dwie ciekawe propozycje. Są proste w wykonaniu i naprawdę smaczne. Spróbujcie sami.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami!

Jakie posiłki przygotowywać na wiosnę? Lekkie, smaczne i zdrowe. Powinny się składać z warzyw, najlepiej nowalijek. Co można przyrządzić? Na przykład zupy. Mamy 2 przepisy, dzięki którym przywitacie wiosnę również w kuchni. Wypróbujcie koniecznie.

Nie ma odpowiedniejszego momentu na zmiany niż początek wiosny.7 wiosennych zmian, które pozytywnie wpłyną na zdrowie i samopoczucie

Zupa z botwinki 

Nasz pierwszy przepis to szybka zupa z botwinki. Jest idealna na wiosenny obiad.

Składniki:

  • botwinka - pęczek lub dwa,
  • młode buraczki - 4 sztuki,
  • ziemniaki - 4 sztuki,
  • bulion bądź rosół - około litra,
  • śmietana (słodka) - 4 łyżki,
  • sok z cytryny - 3 łyżeczki,
  • przyprawy - sól i pieprz.

Przygotowanie:

  1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę. Botwinkę również pokrój dość drobno;
  2. Ziemniaki i buraczki podsmaż lekko. Dodaj bulion (lub rosół);
  3. Gotuj do momentu aż zmiękną. W połowie gotowania dodaj botwinkę;
  4. Na koniec przypraw solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i zabiel śmietaną.

Warto pamiętać, że kwiecień to dobry czas nie tylko na nowalijkiSezon na nowalijki w pełni. Sprawdź, czy wiesz o nich to, co trzeba

Kremowa zupa z zielonego groszku

Nasz drugi wiosenny przepis to zupa krem z groszku. Potrzeba do niej tylko kilku składników. 

Produkty potrzebne do ugotowania tej zupy:

  • zielony groszek (świeży bądź mrożony) - pół kilograma,
  • bulion warzywny (lub rosół) - litr,
  • cebula,
  • czosnek - ząbek,
  • przyprawy - sól, pieprz i odrobina oliwy z oliwek lub oleju.

Przyrządzenie tej pysznej zupy składa się z kilku etapów:

  1. Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę;
  2. Rozgrzej oliwę (lub olej) w dużym garnku, dodaj cebulę i czosnek. Zrumień;
  3. Wlej bulion i dodaj groszek zielony. Wszystko gotuj do miękkości;
  4. Dopraw solą i pieprzem, po czym całość zmiksuj na gładki krem.

Smacznego!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Jak pomóc Ukrainie? Gazeta.pl łączy siły z PCPMGazeta.pl łączy siły z PCPM, by wspierać Ukrainę. Sprawdź, jak możesz pomóc

Więcej o: