Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Zobacz wideo Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami!
Jakie posiłki przygotowywać na wiosnę? Lekkie, smaczne i zdrowe. Powinny się składać z warzyw, najlepiej nowalijek. Co można przyrządzić? Na przykład zupy. Mamy 2 przepisy, dzięki którym przywitacie wiosnę również w kuchni. Wypróbujcie koniecznie.
Zupa z botwinki
Nasz pierwszy przepis to szybka zupa z botwinki. Jest idealna na wiosenny obiad.
Składniki:
- botwinka - pęczek lub dwa,
- młode buraczki - 4 sztuki,
- ziemniaki - 4 sztuki,
- bulion bądź rosół - około litra,
- śmietana (słodka) - 4 łyżki,
- sok z cytryny - 3 łyżeczki,
- przyprawy - sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Wszystkie warzywa obierz i pokrój w kostkę. Botwinkę również pokrój dość drobno;
- Ziemniaki i buraczki podsmaż lekko. Dodaj bulion (lub rosół);
- Gotuj do momentu aż zmiękną. W połowie gotowania dodaj botwinkę;
- Na koniec przypraw solą, pieprzem, sokiem cytrynowym i zabiel śmietaną.
Kremowa zupa z zielonego groszku
Nasz drugi wiosenny przepis to zupa krem z groszku. Potrzeba do niej tylko kilku składników.
Produkty potrzebne do ugotowania tej zupy:
- zielony groszek (świeży bądź mrożony) - pół kilograma,
- bulion warzywny (lub rosół) - litr,
- cebula,
- czosnek - ząbek,
- przyprawy - sól, pieprz i odrobina oliwy z oliwek lub oleju.
Przyrządzenie tej pysznej zupy składa się z kilku etapów:
- Cebulę i czosnek pokrój w kosteczkę;
- Rozgrzej oliwę (lub olej) w dużym garnku, dodaj cebulę i czosnek. Zrumień;
- Wlej bulion i dodaj groszek zielony. Wszystko gotuj do miękkości;
- Dopraw solą i pieprzem, po czym całość zmiksuj na gładki krem.
Smacznego!
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.