Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Młode warzywa, które pojawiają się po raz pierwszy w sprzedaży na wiosnę to właśnie nowalijki. Są bardzo lubiane i wyczekiwane zarówno przez ogrodników i działkowców, jak i tych, którzy kupują warzywa w sklepie. Ale nie zawsze są one takie zdrowe, jakby się wydawało. Zebraliśmy dla was najważniejsze informacje o nowalijkach, sprawdźcie, czy już to o nich wiedzieliście.
Nowalijki można podzielić na dwie kategorie warzyw - gruntowe i szklarniowe. Niektóre z nich można też hodować w doniczkach w domu. Do tych młodych, wiosennych warzyw zaliczamy:
Innymi roślinami, które również określamy mianem nowalijek, są:
Warzywa są bardzo zdrowe, to samo tyczy się młodych, wiosennych warzyw. Jednak o ile nie mamy własnego ogródka czy działki, to kupując rośliny w sklepie, trzeba mieć się na baczności. Na co zwrócić uwagę podczas wybierania w sklepie nowalijek? Poniższe symptomy świadczą o zbyt intensywnym nawożeniu substancjami chemicznymi:
Innymi słowy, wybierajmy warzywa, które wyglądają zdrowo i naturalnie, mają intensywny zapach, oraz nie wykazują objawów psucia się bądź więdnięcia. Oprócz tego, w domu dokładnie je umyj w wodzie (sałatę czy rzodkiewki można wymoczyć przez pół godziny), aby pozbyć się ewentualnych nawozów. Pamiętaj też, aby przechowywać nowalijki w lodówce, owinięte w ściereczkę. Nie używaj szczelnych, foliowych torebek, ponieważ u zaparzonych warzyw azotany mogą się zmienić w groźne dla zdrowia azotyny.
Na koniec ustalmy, kto tak w ogóle może jeść nowalijki, bo niestety nie wszystkim wyjdą na zdrowie. Ściślej rzecz biorąc, młode, wiosenne warzywa są niewskazane dla:
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.