Sezon na nowalijki czas zacząć. Nim je jednak kupisz, sprawdź, czy wiesz o nich wystarczająco dużo

Od niedawna mamy sezon na nowalijki. W sklepach można znaleźć poro świeżych warzyw i owoców. Ale czy wiesz, na co zwracać uwagę wybierając je w sklepie lub na targu? Sprawdź, czy wiesz o tych roślinach wystarczająco dużo.

Więcej ciekawych przepisów znajdziecie na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Zobacz wideo Nowalijki nie tylko surowe. Sałatka z pieczonymi rzodkiewkami!

Młode warzywa, które pojawiają się po raz pierwszy w sprzedaży na wiosnę to właśnie nowalijki. Są bardzo lubiane i wyczekiwane zarówno przez ogrodników i działkowców, jak i tych, którzy kupują warzywa w sklepie. Ale nie zawsze są one takie zdrowe, jakby się wydawało. Zebraliśmy dla was najważniejsze informacje o nowalijkach, sprawdźcie, czy już to o nich wiedzieliście.

Nowalijki, czyli właściwie co? Jakie rodzaje i gatunki roślin zaliczają się do tej grupy?

Nowalijki można podzielić na dwie kategorie warzyw - gruntowe i szklarniowe. Niektóre z nich można też hodować w doniczkach w domu. Do tych młodych, wiosennych warzyw zaliczamy:

  • rzodkiewki,
  • marchewki,
  • pietruszki (wraz z natką),
  • ogórki,
  • pomidory,
  • szpinak,
  • paprykę. 

Innymi roślinami, które również określamy mianem nowalijek, są:

  • szczypiorek,
  • cebula dymka,
  • rzeżucha,
  • sałata masłowa,
  • szparagi,
  • biała rzodkiew,
  • szczaw,
  • botwina,
  • koperek.

Młode warzywa a zdrowie. Na co zwracać uwagę przy wyborze nowalijek w sklepie?

Warzywa są bardzo zdrowe, to samo tyczy się młodych, wiosennych warzyw. Jednak o ile nie mamy własnego ogródka czy działki, to kupując rośliny w sklepie, trzeba mieć się na baczności. Na co zwrócić uwagę podczas wybierania w sklepie nowalijek? Poniższe symptomy świadczą o zbyt intensywnym nawożeniu substancjami chemicznymi:

  • kolor jest zbyt intensywny bądź za blady,
  • liście są żółte lub z żółtymi plamami,
  • warzywa są nienaturalnie duże,
  • brak (lub bardzo słaby) zapach rośliny,
  • nowalijki niezwykle szybko więdną.

Innymi słowy, wybierajmy warzywa, które wyglądają zdrowo i naturalnie, mają intensywny zapach, oraz nie wykazują objawów psucia się bądź więdnięcia. Oprócz tego, w domu dokładnie je umyj w wodzie (sałatę czy rzodkiewki można wymoczyć przez pół godziny), aby pozbyć się ewentualnych nawozów. Pamiętaj też, aby przechowywać nowalijki w lodówce, owinięte w ściereczkę. Nie używaj szczelnych, foliowych torebek, ponieważ u zaparzonych warzyw azotany mogą się zmienić w groźne dla zdrowia azotyny.

Na koniec ustalmy, kto tak w ogóle może jeść nowalijki, bo niestety nie wszystkim wyjdą na zdrowie. Ściślej rzecz biorąc, młode, wiosenne warzywa są niewskazane dla:

  • dzieci poniżej drugiego roku życia,
  • kobiet w ciąży,
  • osób z problemami układu pokarmowego,
  • seniorów.

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.