Sernik cztery sery Rozkosznego. Takiego jeszcze nie jedliście. "Ultra-kremowy"

Rozkoszny przyzwyczaił nas do tego, że jego przepisy są nietuzinkowe, zapadają w pamięć i, przede wszystkim, zawsze się udają. Od pewnego czasu na instagramie blogera furorę robi sernik quattro formaggi, czyli sernik cztery sery. "Jego wnętrze jest tak kremowe, że ugina się pod własnym ciężarem" - pisze o nim jego twórca. Z jakich serów skorzystał w przepisie?

Więcej przepisów na ciasta znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Sernik to ciasto, na które znajdziecie tysiące przepisów. Fani pieczenia uwielbiają eksperymentować z tym deserem, robić go w różnych smakach i na różnych spodach (lub w ogóle bez). Zwykle do zrobienia tego ciasta wykorzystuje się jednak jeden rodzaj sera - twaróg, w tym często gotowy, z wiaderka (nie ma w tym nic złego, nie każdy ma przecież czas i chęć, żeby mielić twaróg samodzielnie).

Michał Korkosz, w sieci znany jako Rozkoszny, poszedł jednak o krok dalej i zaproponował upieczenie sernika z czterech rodzajów sera: mascarpone, serka śmietankowego typu Philadelphia, grana padano oraz gorgonzoli, która nadaje mu najwięcej smaku. Inspiracją dla Rozkosznego był sernik, którego próbował w lokalu Jon Cakes w Barcelonie.

Połączenie tych czterech serów jest intrygujące, a w zestawieniu z bardzo zachęcającym opisem Korkosza ("Jego wnętrze jest tak kremowe, że ugina się pod własnym ciężarem niczym dojrzały camembert pozostawiony latem na blacie kuchennym" (...)) sprawia, że aż chce się rzucić wszystko i biec do kuchni (a najpierw do sklepu) i piec sernik. Zobaczcie zatem, czego będziecie potrzebować.

Sernik cztery sery Rozkosznego - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnego bloga Rozkosznego. Znajdziecie tam wiele innych, rozkosznych przepisów oraz cennych porad.

Składniki na spód:

  • 160 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • 1/4 łyżeczki soli morskiej
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na masę:

  • 240 ml śmietanki kremówki 36 proc.
  • 60 g gorgonzoli piccante, pokruszonej
  • 20 g sera grana padano
  • 400 g serka śmietankowego typu Philadelphia
  • 350 g mascarpone
  • pół łyżeczki drobnoziarnistej soli morskiej
  • 5 dużych jajek (zerówek)

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy pokrojone masło i rozcieramy palcami lub ucieramy mikserem na jednolitą masę. Spód tortownicy wykładamy papierem tak, żeby wystawał, i wylepiamy go dokładnie masą. Chłodzimy w lodówce przez około pół godziny.

Następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Studzimy do samego końca.

Kolejny krok to przygotowanie masy. Na poniższym filmiku możecie zobaczyć, jak robi to Rozkoszny:

 

Bloger podkreśla, że sernik cztery sery powinien być całkowicie schłodzony. Radzi, aby trzymać go w lodówce co najmniej osiem godzin i podawać dopiero następnego dnia. Musicie więc uzbroić się w cierpliwość!

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomosci.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.