Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl
Placki ziemniaczane to rarytas w prostej i niepozornej formie. To chyba najpyszniejszy dodatek do sosów grzybowych i mięsnych, świetnie smakują z gęstym gulaszem, a także z kwaśną śmietaną lub ketchupem. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis, dzięki któremu już zawsze będziesz robić placki ziemniaczane w ten sposób. Sekretem są drożdże - dzięki nim twoje placki będą puszyste jak chmurka i pyszne jak jeszcze nigdy.
Placki ziemniaczane z drożdżami - przepis
Potrzebne składniki:
- 1 kg ziemniaków (najlepiej "mączystej" odmiany)
- 7 pełnych łyżek mąki pszennej
- 1 większa cebula
- 50 g świeżych drożdży
- 1 płaska łyżeczka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 2 jajka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Puszyste placki ziemniaczane - sposób wykonania
- Najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże wkrusz do miski i utrzyj je z cukrem. Dodaj łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
- Kiedy drożdże rosną, zajmij się ziemniakami. Obierz je i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Możesz także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce. Starte ziemniaki odłóż na chwilę, następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
- Do startych ziemniaków dodaj startą cebulę, wbij dwa jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszaj. Następnie odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
- Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju. Nakładaj porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smaż je z obu stron, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu połóż placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.
Takie placki są pyszne, puszyste i bosko chrupiące. Koniecznie wypróbuj ten przepis na placki ziemniaczane z drożdżami i podaruj sobie i bliskim odrobinę przyjemności.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.