Placki ziemniaczane z drożdżami. Będą puszyste jak nigdy. Rewelacja

Nie ma na świecie osoby, która nie kocha placków ziemniaczanych. Te delikatne, złote placuszki świetnie smakują z każdym dodatkiem, ale pyszne są także solo z dodatkiem cukru lub soli. A gdyby placki ziemniaczane były jeszcze delikatniejsze i puszyste niczym chmurka? Poznaj przepis na placki ziemniaczane z drożdżami i odleć do krainy ziemniaczanej rozkoszy.

Więcej przepisów na dania z ziemniaków znajdziesz na naszej stronie głównej Gazeta.pl

Placki ziemniaczane to rarytas w prostej i niepozornej formie. To chyba najpyszniejszy dodatek do sosów grzybowych i mięsnych, świetnie smakują z gęstym gulaszem, a także z kwaśną śmietaną lub ketchupem. Dziś mamy dla ciebie prosty przepis, dzięki któremu już zawsze będziesz robić placki ziemniaczane w ten sposób. Sekretem są drożdże - dzięki nim twoje placki będą puszyste jak chmurka i pyszne jak jeszcze nigdy. 

StrogonowStrogonow - przepis na gulaszową zupę

Placki ziemniaczane z drożdżami - przepis

Potrzebne składniki:

  • 1 kg ziemniaków (najlepiej "mączystej" odmiany)
  • 7 pełnych łyżek mąki pszennej
  • 1 większa cebula
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 1/4 szklanki ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Puszyste placki ziemniaczane - sposób wykonania

  1. Najpierw przygotuj rozczyn. Drożdże wkrusz do miski i utrzyj je z cukrem. Dodaj łyżkę mąki i ciepłe mleko (nie może być gorące, powinno być letnie) i całość dokładnie wymieszaj. Następnie przykryj miskę ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce, by rozczyn zaczął pracować.
  2. Kiedy drożdże rosną, zajmij się ziemniakami. Obierz je i zetrzyj na tarce na najmniejszych oczkach. Możesz także zaoszczędzić sobie czas, mieląc je w maszynce. Starte ziemniaki odłóż na chwilę, następnie odciśnij je z nadmiaru wody.
  3. Do startych ziemniaków dodaj startą cebulę, wbij dwa jajka i dodaj mąkę. Dopraw do smaku i wymieszaj. Następnie dodaj wyrośnięty rozczyn drożdżowy i za pomocą szpatułki lub łyżki całość wymieszaj. Następnie odstaw na pół godziny w ciepłe miejsce.
  4. Patelnię porządnie rozgrzej z dodatkiem oleju. Nakładaj porcję ciasta na placki ziemniaczane i na średnim ogniu smaż je z obu stron, aż będą złote i apetyczne. Po usmażeniu połóż placki na ręczniku papierowym, by odciekły z nadmiaru tłuszczu. Gotowe placki podawaj z ulubionymi dodatkami.

Babka wielkanocnaJak przechowywać babkę wielkanocną? Dzięki tym sposobom będzie świeża

Takie placki są pyszne, puszyste i bosko chrupiące. Koniecznie wypróbuj ten przepis na placki ziemniaczane z drożdżami i podaruj sobie i bliskim odrobinę przyjemności.

Zobacz wideo

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: